Киянину загрожує довічне за коригування з окупованого Криму ракетних ударів по Києву

Дата: 12 Жовтня 2022
A+ A- Підписатися

Правоохоронці викрили чоловіка, який збирав дані для коригування ударів по Києву через свою агентку. Сам він наразі перебуває в Криму. Йому вже оголосили підозру в державній зраді.

Про це повідомила Служба безпеки України. 

Фото: Служба безпеки України

Під час досудового розслідування слідчі СБУ встановили особу та зібрали вичерпну доказову базу на чоловіка, який постачав військам РФ координати для ракетних ударів по Києву. Ним виявився 56-річний уродженець столиці, який із 2017 року проживає в Криму. Саме там його завербували російські спецслужби.

Нині чоловік перебуває на тимчасово окупованому півострові, але організував активну діяльність у столичному регіоні через свою агентку, яку СБУ вже викрила і затримала. Жінка перебуває під вартою.

Підозрюваний отримував завдання від працівника ФСБ РФ та передавав його своїй агентці до столиці. Вона мала збирати дані для коригування ударів по об’єктах критичної інфраструктури, цивільних та військових об’єктах, надавати інформацію про пересування українських військ, розташування блокпостів на території Києва та Київської області.

Наразі куратору повідомили про підозру в державній зраді, вчиненій в умовах воєнного стану за попередньою змовою групою осіб (ч. 2 ст. 28 та ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України). Йому загрожує позбавлення волі на строк 15 років або довічне позбавлення волі з конфіскацію майна.

Заходи з викриття та документування протиправної діяльності проводили співробітники Головного управління СБУ в Києві та Київській області за процесуального керівництва Київської міської прокуратури.

Нагадаємо, російська армія вночі та зранку 10 жовтня завдала масованого ракетного удару по багатьох регіонах України, зокрема Києву та Київщині, Запоріжжі, Полтавщині, Дніпру та Дніпропетровщині, Львову, Миколаєву, Тернополю та Хмельницькому, Житомирщині та Сумщині, Прикарпаттю. Є загиблі та потерпілі.

Тоді вибуховою хвилею пошкодило вікна Київського вокзалу, але вокзал працював. Крім того, росіяни поцілили в пішохідний міст у центрі Києва.

Внаслідок ракетного удару по центру міста постраждали філармонія, музей Ханенків та інші столичні заклади культури та освіти.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter