Киянці помилково арештували рахунки через позов Семочка проти журналістів Bihus.Info

Дата: 09 Лютого 2021
A+ A- Підписатися

Голосіївський районний суд Києва арештував рахунки киянки Валерії Куценко, яка через помилку стала відповідачкою в справі ексзамголови Служби зовнішньої розвідки Сергія Семочка проти журналістів програми “Bihus.Info”. Тепер жінка вимагає офіційного підтвердження помилки, яка коштувала їй ділової репутації.

Про це повідомили на сайті програми. 

Суд арештував рахунки ведучого програми Дениса Бігуса та журналістки Лесі Іванової в листопаді минулого року. Причиною для цього став позов Семочка проти розслідувачів, які в одному зі своїх матеріалів розповіли про російські паспорти в родичів силовика, видані на території окупованого Криму, а також низку елітних об’єктів нерухомості під Києвом.   

У розслідуванні також ішлося про тиск СБУ на фармбізнес та втручання економічної контррозвідки Служби безпеки, якою до розвідки керував Семочко, у держзакупівлі діалізних препаратів, що, за словами постачальників ліків, призвело до зупинення постачання і близько 200 смертей пацієнтів.

До цього в Голосіївському суді вже розглядали один з позовів проти журналістів від Семочка. Другий, як пояснюють вони, ексзамголови Служби зовнішньої розвідки подав з порушеннями законів, які прямо забороняють робити це щодо однакових обставин і до тих самих людей. Щоб обійти заборону, захист Семочка вписав до другого позову ім’я журналістки видання, яка написала замітку про розслідування. 

Киянка Валерія Куценко – тезка журналістки Bihus.info. За рік вона жодного разу не прийшла на засідання суду, адже просто не знала про них. Повідомлення про це надходили на адресу, за якою жінка вже давно не жила. 

Суддя Юрій Мазур і Інформації щодо порушення з боку судді критеріїв доброчесності у відкритих джерелах немає. , який ухвалював рішення про арешт рахунків, почав розглядати справу після звільнення свого колеги судді Шкірая. Однак замість того, щоб слухати її спочатку, за одне засідання вирішив задовольнити вимоги Семочка: визнав неправдивими та зобов’язав спростувати низку цитат із сюжету та окремого ефіру після нього.

Наразі Куценко зняли арешт з рахунків, а позивачі відкликали свої позовні вимоги. Однак захисники киянки кажуть, що вона займається приватним підприємництвом, а блокування рахунків та помилкова участь у справі зіпсували їй ділову репутацію. Тепер вона вимагає офіційного підтвердження того, що суд притягнув її як відповідача помилково. 

Нагадаємо, що це не перший судовий позов проти журналістів Bihus.info. У липні минулого року суд назвав неправдою їхнє розслідування про сина колишнього першого заступника секретаря РНБО Олега Гладковського Ігоря. Журналісти виявили, що він разом з партнерами постачав оборонним підприємствам контрабандні російські деталі та деталі з українських військових частин за завищеними цінами.

Розслідувачів спочатку зобов’язали спростувати викладену інформацію, адже вона нібито шкодила честі, гідності й діловій репутації Гладковського-молодшого. Але їхні адвокати довели в апеляційному суді, що різні вислови в сюжеті містили правдиву інформацію, не стосуються позивача і є оцінними судженнями, а тому не потребують спростування за законом.

Колаж на обкладинці: Bihus.Info

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter