Киянам не потрібні ковід-сертифікати та ПЛР-тест для відвідування закладів, доки місто перебуває в жовтій зоні – КМДА

Дата: 06 Жовтня 2021
A+ A- Підписатися

Київ лише готується до можливого посилення карантинних обмежень, а тому, поки місті встановлено жовтий рівень епіднебезпеки, наявність ковід-сертифікатів або ПЛР-тестів не є обов’язковою умовою для відвідування міських закладів або установ. 

Про це повідомили в КМДА.

Фото: Українська правда

Напередодні заяви міської влади низка медіа повідомила про те, що в Києві з 5 жовтня в держадміністраціях, ЦНАПах, підприємствах та організаціях, незалежно від форми власності, відвідувачів прийматимуть лише за наявності внутрішнього сертифіката про вакцинацію або ПЛР-тесту. Висновок про це журналісти зробили на основі публікації Солом’янської РДА у фейсбуку та протоколу №15 засідання штабу з ліквідації наслідків надзвичайної ситуації. Невдовзі після публікацій допис у фейсбуку зник.

У відповідь на це в КМДА нагадали, що, поки столиця залишається в жовтій зоні, основними вимогами до відвідувачів закладів є лише наявність маски та дотримання дистанції.

“Ми вже готуємося до можливого посилення карантинних обмежень і напрацьовуємо механізми дій на випадок, якщо будемо змушені вимагати від структурних підрозділів міської влади, у тому числі ЦНАПів, і від інших установ допускати відвідувачів лише за наявності COVID-сертифікатів або негативних тестів на COVID”, – розказав перший заступник директора Департаменту муніципальної безпеки Олег Куявський.

Щодо протоколу №15, на який посилалися медіа, то, за словами Куявского, він не встановлює додаткових обмежень для міських установ, а лише наголошує на необхідності виконання вимог урядової постанови щодо карантину. 

Фото: Мінцифри

Два види ковід-сертифікатів – зелений та жовтий – уряд запровадив у середині вересня. Сертифікати міститимуть не лише інформацію про проходження вакцинації, але й дані щодо негативного результату тестування, що діятимуть 72 години, або одужання від ковіду. Жовтий сертифікат видаватимуть на 120 днів тим, хто отримав принаймні одну дозу, а зелений – на 365 днів повністю вакцинованим.

Для власників сертифікатів і закладів, у яких колективи мають такі документи, не діятимуть обмеження так званої жовтої та червоної зон.

Схожі системи працюють і в інших країнах, зокрема в Литві, де людей без так званого паспорта можливостей, який можуть отримати вакциновані, не пускатимуть до торговельних центрів та салонів краси. 

Наразі в Україні вже понад 7,3 мільйона людей отримали одну дозу вакцини, а щеплених двома налічили 5,8 мільйона. 

Фотографія обкладинки: Getty Images

 
 
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter