Китайська влада затримала чоловіка за створення новини про залізничну аварію через бот зі штучним інтелектом

Дата: 09 Травня 2023
A+ A- Підписатися

У Китаї силовики затримали чоловіка, який у мережі розповсюдив власноруч створену через бот зі штучним інтелектом новину про залізничну аварію з людськими жертвами. 

Про це повідомляє South China Morning Post (SCMP).

Фото: Gansu Public Security Department

Випадок трапився в провінції Ганьсу на північному заході Китаю. 

Чоловік на прізвище Хун через ChatGPT створив новину про аварію потяга з жертвами, що й привернуло увагу кіберсиловиків. Згідно з повідомленням, що транслює державний мовник, силовики знайшли на платформі Baijiahao пошукової системи Baidu щонайменше 21 обліковий запис. Ці записи одночасно розмістили новину про трагедію із зазначенням різних місць, де вона трапилась.  

Загалом, як переконують китайські силовики, ці повідомлення зібрали понад 15 тисяч переглядів.

Затримання чоловіка стало першим подібним випадком відтоді, як у січні цього року в КНР набули чинності нові правила щодо медіафайлів, створених штучним інтелектом. Так, перед презентацією на ринку “продукти глибокого синтезу” підлягатимуть безпековому оцінюванню з боку уряду, а публікувати вміст, створений ШІ, без зазначення про це заборонили. 

Громадян Китаю, які використовують технологію, зобов’язали реєструвати облікові записи зі своїми справжніми іменами, щоб можна було відстежити їхню діяльність. Перші правила щодо використання ШІ в Китаї тамтешня влада презентувала ще у 2019 році. 

Китайська влада активно цензурує інтернет, наприклад лише за три місяці цього року в країні закрили понад 4200 сайтів і видалили 55 застосунків із магазинів. 

Нагадаємо, що нещодавно міжнародну правозахисну організацію Amnesty International розкритикували за публікацію зображень, які згенерував штучний інтелект для висвітлення масових протестів у Колумбії.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter