Amnesty International розкритикували через використання у звіті зображень, згенерованих штучним інтелектом

Дата: 03 Травня 2023
A+ A- Підписатися

Міжнародну правозахисну організацію Amnesty International розкритикували за публікацію зображень, які згенерував штучний інтелект для висвітлення масових протестів у Колумбії.

Про це пише The Guardian.

Зображення, згенеровані штучним інтелектом. Джерело: Amnesty International

Йдеться про зображення, які демонструють сцени насильства під час протестів, що прокотилися Колумбією у 2021 році.

Зокрема, одне з них – це зображення жінки, яку відтягують поліціянти. На ньому обличчя протестувальників і поліції розмиті та деформовані. Триколор, який носить мітингувальниця, має правильні кольори – червоний, жовтий і синій, але вони розташовані в неправильному порядку. Форма, в яку одягнуті поліціянти, старого зразка.

Amnesty та інші спостерігачі задокументували сотні випадків порушення прав людини колумбійською поліцією під час хвилі заворушень у 2021 році, серед яких насильство, сексуальні домагання та тортури.

Їхнє дослідження допомогло більше дізнатись про жорстокість колумбійської поліції та сприяло зростанню визнання необхідності реформ у країні.

Щонайменше 38 мирних жителів убили державні війська під час національного страйку 2021 року, який був спровокований непопулярною податковою реформою, а потім роздмуханий жорстокими діями поліції.

В Amnesty International заявили, що використовували фотографії в попередніх звітах, але вирішили взяти зображення, створені штучним інтелектом, щоб захистити протестувальників від можливої ​​помсти з боку держави.

Про те, що зображення згенеровані ШІ, йшлося в супроводжувальному тексті, щоб не вводити громадськість в оману.

Але фотожурналісти та медіадослідники попередили, що використання зображень, створених штучним інтелектом, може підірвати авторитет Amnesty та підживити теорії змови.

Ми живемо в дуже поляризовану епоху, повну фейкових новин, що змушує людей сумніватися в довірі до ЗМІ. А, як відомо, штучний інтелект бреше. Яка у вас довіра, коли ви починаєте публікувати зображення, створені штучним інтелектом?” – сказав Хуанчо Торрес, фотожурналіст із Боготи.

Торрес заявив, що використання Amnesty зображень ШІ є образою для фотожурналістів, які висвітлюють протести з передової.

Влада журналіста полягає в тому, щоб відтворити реальність і те, що вони бачать, – те, заради чого під час національного страйку багато репортерів, фотографів і операторів ризикували життям“, – додав він. 

В Amnesty зазначили, що серйозно ставляться до критики.

Ми видалили зображення з публікацій у соціальних мережах, оскільки ми не хочемо, щоб критика використання зображень, створених штучним інтелектом, відвертала увагу від основного повідомлення на підтримку жертв та їхніх закликів до справедливості в Колумбії“, – зазначив Ерік Гевара Росас, директор американського відділу Amnesty.

Гарет Селла, учасник тих подій, який осліп на ліве око внаслідок пострілу поліцейського, переконаний, що приховування особи протестувальників має сенс.

Як задокументувала ООН, держава продовжує переслідувати протестувальників, і понад 100 перебувають у в’язниці, багато з них отримали непропорційні вироки, такі, наприклад, як тероризм. Мені здається розумним приховувати наші особи, враховуючи, що два роки по тому ми продовжуємо жити в страху, що нас можуть ув’язнити будь-якої миті або навіть того, що вони переслідуватимуть нас на вулицях“, – сказав Селла.

Нагадаємо, міжнародна правозахисна організація Amnesty International не оприлюднила підсумків незалежної перевірки щодо її звіту про те, що ЗСУ нібито “ставлять під загрозу мирне населення України”. Під час цієї перевірки незалежні експерти розкритикували скандальний звіт, оскільки його висновки були “не досить обґрунтовані”. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter