Зникла китайська тенісистка Пен Шуай вийшла на зв’язок з Олімпійським комітетом

Дата: 22 Листопада 2021
A+ A- Підписатися

Найвідоміша у світі китайська тенісистка, переможниця 25 турнірів WTA Пен Шуай, про зникнення якої повідомили у Всесвітній асоціації тенісу, мала 30-хвилинний відеозвʼязок з посадовцями Міжнародного олімпійського комітету (МОК).

Про це повідомили Bleacher Report та Associated Press.

Пен Шуай. Джерело: AP Photo / Andy Brownbill, File

Це стало першою особистою появою спортсменки з моменту зникнення з публічного простору на початку листопада – після публікації нею повідомлення в інтернеті про примусовий секс із Чжаном Гаолі, який обіймав посаду премʼєр-міністра Китаю у 2013–2018 роках.

Під час розмови, на якій був присутній голова МОК Томас Бах, дівчина подякувала за небайдужість і заявила, що перебуває “у своєму будинку в Пекіні в повній безпеці”, запевнивши, що її здоровʼю та свободі жодних загроз немає. Водночас вона висловила побажання, “щоб її особисте життя поважали та не турбували”.

Нагадаємо, що пост китайської тенісистки став першим публічним викриттям сексуального насильства з боку вищого керівництва Комуністичної партії Китаю в історії. Після видалення публікації, блокування сторінки в соцмережі та зникнення спортсменки Світова тенісна асоціація (WTA) закликала провести розслідування інциденту.

17 листопада китайський державний телеканал CGTN опублікував листа, якого начебто написала Шуай у відповідь на заклик до слідства від Жіночої тенісної асоціації. У ньому було сказано, що “твердження про сексуальне насильство не відповідають дійсності”. Жінка заявила, що “не зникла”, а “просто відпочивала вдома”. Вона попросила WTA перед публікацією узгоджувати будь-які новини з нею.

Викрадення Пен спричинило хвилю занепокоєння серед спортсменів у всьому світі, особливо напередодні Олімпіади в Пекіні 2022 року.

20 і 21 листопада Шуай зʼявилася на держтелеканалі, але WTA назвала відеозаписи “недостатніми й такими, що не відбивають реальності”.

Зірки тенісу запустили у Twitter флешмоб з тегом #whereispengshuai та закликали китайський уряд розповісти про місце перебування Пен Шуай. Серед них – Наомі ОсакаСерена ВільямсНовак ДжоковичБіллі Джин КінгКріс Еверт, Еліна Світоліна та інші.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter