Китай під час війни в Україні продавав РФ гвинтівки, бронежилети та деталі для гелікоптерів

Дата: 17 Березня 2023
A+ A- Підписатися

Протягом 2022 року кілька китайських компаній, зокрема одна, що пов’язана із владою країни, відправили російським підприємствам тисячу штурмових гвинтівок та інше обладнання. Їх Росія може використати у військових цілях. Китай також передавав Росії деталі для безпілотників і бронежилети.

Про це інформує видання Politico з посиланням на відповідні митні й торговельні дані.

Згідно з цими даними, постачання товарів із Китаю до Росії відбулось протягом червня–грудня 2022 року. Зокрема, один з найбільших державних оборонних підрядників Китаю China North Industries Group Corporation Limited у червні 2022 року відправив гвинтівки CQ-A російській компанії “Техкрим”, що співпрацює з російською державою та окупаційною армією.

CQ-A, створені за зразком M16, утім, позначені як “цивільні мисливські гвинтівки”. У Китаї їх використовує воєнізована поліція та збройні сили у низці країн: від Філіппін до Південного Судану й Парагваю.

Компанія Da-Jiang Innovations Science & Technology Co, також відома як DJI, у листопаді та грудні 2022 року відправила деталі для дронів – акумулятори та камери – через Об’єднані Арабські Емірати невеликому російському дистриб’ютору. DJI перебуває під санкціями США з 2021 року за надання китайській державі дронів для спостереження за уйгурською меншиною в Сіньцзяні.

Крім того, у грудні 2022 року Росії вдалося ввезти понад 800 тонн бронежилетів на суму близько 10 мільйонів доларів. Їх виготовила турецька компанія Ariteks, і більшість з них були імпортовані безпосередньо з Туреччини, хоча деякі прибули до Росії через Об’єднані Арабські Емірати.

Росія також імпортувала бронежилети від китайської компанії Xinxing Guangzhou Import & Export Co.

Також журналісти CNN із посиланням на дані митниць, отримані з двох джерел, заявили, що 2022 року Китай продовжував відправляти деталі для російських гелікоптерів, зокрема воєнного призначення, підсанкційній компанії у РФ.

Митні документи свідчать, що протягом минулого року, принаймні до середини листопада, пекінський оборонний підрядник Poly Technologies відправив щонайменше дюжину вантажів, зокрема деталі для гелікоптерів і радіообладнання класу “повітря-земля”, російській фірмі, на яку США наклали санкції через її причетність до війни проти України

Давній торговельний партнер Poly Technology – постачальник воєнних вертольотів Улан-удинський авіаційний завод – також продовжував надсилати запчастини та кілька вертольотів пекінській компанії минулого року.

Водночас три поставки від Poly Technologies були позначені як продукти для експлуатації або обслуговування російського Мі-171Ш, військово-транспортного гелікоптера, який може бути оснащений озброєнням і використовувався у війні Росії проти України.

Раніше стало відомо, що китайська супутникова компанія Spacety, яку США внесли до чорного списку, надавала аерофотознімки російським вагнерівцям  для бойових дій в Україні. 

Китай вже надав певну допомогу Росії, зокрема, підтримавши російські кампанії з дезінформації та просуваючи російські наративи про війну. Росія та Китай “чітко узгодили” позицію щодо пропаганди та дезінформації про війну в Україні.

Напередодні лідер кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв звернув увагу, що Китай жодного разу за дев’ять років війни не виступив проти російської агресії та звірств, що чинить Російська Федерація на тимчасово окупованих українських землях. 

Як відомо, тоталітарна Російська Федерація під час свого повномасштабного вторгнення в Україну вчиняє геноцид проти українського народу, який супроводжується фільтрацією населеннявоєнними злочинами та злочинами проти людяності.  

Неспровокована війна Путіна призвела до численних глобальних криз: поставила під загрозу енергетичну та продовольчу безпеку, спричиняє інфляцію та зростання боргу в різних країнах.

У березні 2023 року речник російського диктатора Володимира Путіна Дмитро Пєсков заявив, що домовлятися про мир з Україною зараз неможливо, Росія продовжить воювати, щоб захопити українські землі. 

“Поки що жодних передумов для переходу процесу в мирне русло немає. Для нас абсолютним пріоритетом продовжує залишатися і буде залишатися завжди досягнення поставлених цілей. Наразі вони можуть бути досягнуті лише військовим шляхом”, – цитує Пєскова агентство “РИА Новости“.

З 24 лютого 2022-го до 15 лютого 2023 року Управління Верховного комісара ООН з прав людини (УВКПЛ ООН) зафіксувало 21 293 випадки загибелі або поранення цивільних осіб в 1141 населених пунктах України: 8 006 загиблих і 13 287 поранених.  В ООН наголошують, що реальні втрати набагато вищі.

Ірпінь, Київська область, Україна. 1 квітня 2022

Повномасштабне вторгнення Росії в Україну змусило 6,5 мільйона людей утекти за кордон. За підрахунками Міжнародної організації з міграції (МОМ), понад 8 мільйонів стали внутрішньо переміщеними особами.

За підрахунками ООН, станом на середину серпня понад 3 мільйони громадян України були вивезені добровільно чи примусово на територію Росії з окупованих територій Сходу та Півдня України.
 
Сім’ї внутрішньо переміщених осіб зі Сходу країни тікають від конфлікту до Львова. 10 березня 2022

Російські ЗМІ інформують, що станом на 1 серпня кількість переміщених з України до РФ перевищила 3 мільйони. Водночас половина з цього числа – жителі з районів, контрольованих незаконними збройними формуваннями Донеччини та Луганщини, які виїздили також ще до початку війни.

Перша заступниця міністра закордонних справ України Еміне Джеппар напередодні закликала ООН підтримати створення трибуналу щодо злочину агресії Росії проти України. Вона наголосила, що якщо за злочини не карають, а винних не притягують до відповідальності, то вони будуть ще більшими. Джеппар переконана, що навіть коли президент РФ Володимир Путін програє свою війну, бізнес із Росією має бути неможливим, доки винних не буде притягнуто до відповідальності за злочини в Україні.
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter