Супутникова компанія з Китаю надавала “вагнерівцям” аерознімки – ЗМІ

Дата: 02 Березня 2023
A+ A- Підписатися

Китайська супутникова компанія Spacety, яку США внесли до “чорного списку”, надавала аерофотознімки російським “вагнерівцям” задля бойових дій в Україні.

Про це повідомив помічник держсекретаря США у справах Східної Азії та Тихоокеанського регіону Деніел Крітенбрінк, цитує Sky News.

За словами американського чиновника, Spacety надавала аерознімки найманцям російської ПВК “Вагнер”, які беруть участь у війні проти України.

Видання зазначає, що Spacety, яка базується в Пекіні та має штаб-квартиру в Люксембурзі, є космічною компанією. Вона спеціалізується на малих супутниках і супутникових послугах.

Раніше Spacety заявляла, що дотримується міжнародних санкцій проти Росії і не підтримує жодних зв’язків з цією країною після запровадження обмежень.

Як відомо, Китай вже надав певну допомогу Росії, зокрема, підтримавши російські кампанії з дезінформації та просуваючи російські наративи про війну. 

Координатор Центру глобальної взаємодії, органу Державного департаменту США, створеного для “викриття та протидії” іноземній пропаганді та дезінформації Джеймс Рубін заявив, що Китай витрачає мільярди доларів на поширення “отруйної дезінформації” включно з меседжами, які повністю збігаються з позицією Росії щодо України.

Рубін повідомив, що Росія і Китай витрачають мільярди доларів на маніпулювання інформацією, і додав, що Пекін діє в глобальному масштабі і витрачає більше ніж Москва.

За його словами, Китай повторює і поширює твердження Росії, що війну “розв’язало НАТО”.

“Ми, як нація, і Захід не поспішаємо реагувати, і це справедливе судження, що ми стоїмо перед дуже-дуже великим викликом. У комунікаційному просторі узгодження між Китаєм і Росією близьке до завершення”, – цитує Рубіна The Guardian.

Напередодні лідер кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв звернув увагу, що Китай жодного разу за дев’ять років війни не виступив проти російської агресії та звірств, що чинить Російська Федерація на тимчасово окупованих українських землях. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter