Культурні заходи у меморіальні дні до 75-річчя трагедії Бабиного Яру

Дата: 06 Вересня 2016
A+ A- Підписатися

У вересні в Україні відзначатимуть 75-ті роковини трагедії у Бабиному Яру. В рамках заходів відбудуться кінопокази та театралізований вечір.

З 24 по 28 вересня в рамках програми Меморіальних днів в кінотеатрі Сінема Сіті (ТРЦ Ocean Plaza) відбудеться кінофестиваль “Фільми-лауреати премії Оскар про трагедію єврейського народу”.

Як повідомили ЛІГА.net організатори кінофестивалю, до програми увійшли шедеври світового кіно, присвячені проблемі геноциду єврейського народу і в різні роки удостоєні премії Американської кіноакадемії.

Фестиваль відкриває “Іда” Павла Павліковського, кращий фільм іноземною мовою 2015 року з версією Американської кіноакадемії. Також в програмі – дебют угорського режисера Ласло Немеша “Син Саула”, який отримав Оскар 2016 як кращий фільм іноземною мовою, а також Гран-прі Канського кінофестивалю. Картину особисто представить виконавець головної ролі, поет і філософ Геза Реріг.

Також відбудеться показ фільмів “Життя прекрасне” знаменитого італійського режисера Роберто Беніньї, який став володарем трьох Оскарів в 1999 році; “Піаніст” Романа Поланськи з Едріаном Броуді в головній ролі, який отримав три Оскара в 2003 році; “Список Шиндлера” Стівена Спілберга, який удостоївся семи золотих статуеток від Американської кіноакадемії в 1994 році. В рамках кінофестивалю шедеври світового кінематографа представлені в сучасному кінозалі в копіях високої якості.

У денний час 25-28 вересня пройдуть покази документальних фільмів про Голокост: “Крик чорнозему” (Україна), “Прощайте, дядько Шварц” (Ізраїль), “Для тебе розкриються небеса” (Ізраїль), “Назви своє ім’я по буквах” (Україна-США). Перед показами з глядачами розмовляє історик Анатолій Подольський, директор Українського центру вивчення історії Голокосту, а також проходять зустрічі з членами знімальних груп і представниками посольств країн, де були зроблені фільми.

Доступ на всі фестивальні покази безкоштовний за попередньою реєстрацією на сайті neveragain.org.ua.

29 вересня в національному палаці культури і мистецтв “Україна” відбудеться театралізований вечір пам’яті трагедії.

Нагадаємо, під час Другої світової війни війська фашистської Німеччини, які зайняли Київ, використовували урочище Бабин Яр в північно-західній частині Києва як місце масових розстрілів цивільного населення, головним чином євреїв. 29 вересня 1941 року по наказу окупаційної адміністрації все єврейське населення було зобов’язане з’явитися до Бабиного Яру. Тут людей групами проводили через пропускний пункт, після чого заганяли на край яру і розстрілювали. До 30 вересня жертвами розправи стали 33771 чоловік. Масові вбивства тривали до самого відходу німецької армії з міста: за офіційними даними, в Бабиному Яру розстріляли понад сто тисяч киян.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter