“Культурні рейди” на схід: поки держава “гальмує” – музиканти діють

Дата: 02 Вересня 2015
A+ A- Підписатися

У червні та серпні українські рок-гурти за підтримки волонтерів проїхалися з концертами Луганщиною та Донеччиною, де також розповсюджували патріотичну літературу за благодійні внески на допомогу армії.

Як повідомляє кореспондент Центру інформації про права людини, 14 -16 червня відвідали Артемівськ і Курахово на Донеччині такі музикальні колективи, як “Тінь сонця”, “Очеретяний кіт”, “Гайдамаки”, а також виконавець Сергій Файфура та громадський активіст Василь Панченко. 

Музиканти зазначають, що наразі жителі Донецької і Луганської областей піддаються величезному впливу кремлівської пропаганди. Через це на східних територіях присутні сепаратистські настрої.

Східні регіони, зрозуміло, дещо відрізняються від центральної чи західної України, – каже Сергій Файфура, автор-виконавець. – І причина зрозуміла. Агітація із Кремля тисне східну Україну і до сьогодні. То є брехня. Від того і формується їхнє сприйняття того, що діється в Україні.

На думку музикантів, сьогодні надважливо наповнювати східні області українським культурним змістом. Якщо держава цим не займається, – каже Андрій Волошин, заступник голови ГО “Міжнародна ініціатива з підтримки України”, – цим будемо займатися ми, активісти і митці”. За словами активіста, українська влада на сході працювала неактивно.

Музиканти кажуть, що їх зустріли неймовірно тепло. “У Курахово не було жодних концертів протягом трьох років“, – підкреслює Сергій Василюк, лідер гурту “Тінь сонця”. Музикант сподівається об’їхати з концертами кожний населений пункт на території, наближеній до передової.

Сергій Файфура пояснює важливість проукраїнських культурних заходів на сході країни: “Ми їдемо не калічити брехнею людей, а лікувати правдою“.

Музиканти вважають культурні мандрівки сходом своєю місією, бо люди зі східних областей чекають на українське культурне відродження.

14 – 17 серпня музиканти проїхалися Луганщиною, відвідали Новопсков, Сватове, Старобільськ, також виступили й у військових частинах. До вищезазначених музикантів доєднався також одеський гурт “Друже музико”.

На думку Олександра Ярмоли, лідеру гурту “Гайдамаки”, треба боротися за наступні покоління, бо діти дуже активно сприймають такі культурні події, а за дітьми підтягуються і дорослі.

На день прапора 23 серпня гурт “Гайдамаки” провів другий за досить нетривалий час концерт у Курахово, на який прийшло набагато більше людей, ніж на перший.

Найближчим часом музиканти планують наступну поїздку на Донбас та виступи на півдні України. Це територія, де також активно працює російська пропаганда, і на думку артистів, частина людей можуть бути вразливими до прокремлівських меседжів.

Взагалі музиканти вважають: якщо їздити систематично, можна зламати сепаратистські настрої на сході.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter