Кулеба разом з колегами з Естонії, Латвії та Литви проігнорує зустріч ОБСЄ, на яку зібрався Лавров

Дата: 28 Листопада 2023
A+ A- Підписатися

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба, а також його естонський колега Маргус Тсахкна, міністр закордонних справ Латвії Кріш’яніс Каріньш та очільник МЗС Литви Ґабріелюс Ландсберґіс проігнорують засідання Ради міністрів ОБСЄ, що має відбутись у Північній Македонії незабаром, адже там планує бути міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров. 

Про це розповів речник українського МЗС Олег Ніколенко, а також ідеться в спільній заяві міністрів Естонії, Латвії та Литви. 

Зустріч відбудеться в столиці Північної Македонії Скоп’є з 30 листопада до 1 грудня. 

Напередодні зустрічі журналісти цікавились у європейських посадовців, чи не буде візит російського посадовця порушенням санкцій. На це офіційний представник зовнішньополітичної служби ЄС Петер Стано заявив, що з обмежень бувають “винятки”, та наголосив, що якщо уряд Північної Македонії не буде проти візиту Лаврова, то це не буде порушенням санкцій. 

За словами речника українського МЗС Олега Ніколенка, вчинки РФ унеможливлюють присутність російської делегації на міністерському засіданні, натомість присутність Лаврова лише посилить кризу, в яку Росія загнала ОБСЄ.

“Спільними зусиллями маємо працювати над порятунком ОБСЄ від Росії, а не надсиланням сигналів про можливість повернення до форм співробітництва, що існували до лютого 2022 року, державі, яка розв’язала наймасштабнішу з часів завершення Другої світової війни збройну агресію в Європі та грубо порушила всі принципи Гельсінського заключного акта”, – наголошує посадовець. 

У спільній заяві міністри закордонних справ Естонії, Латвії та Литви зазначили, що рішення дозволити Лаврову приїхати на зустріч “лише дає Росії ще одну можливість поширювати свою пропаганду”. 

“Ми, міністри закордонних справ Естонії, Латвії та Литви, не беремо в цьому участі й не є відповідальними за наслідки, які це принесе”, – йдеться в заяві. 

Окремо естонський міністр Маргус Тсахкна заявив, що місце Лаврова “не за столом ОБСЄ, а під спеціальним трибуналом”. 

Нагадаємо, що торік президент України Володимир Зеленський різко розкритикував ОБСЄ за недостатню участь у спробах змусити Росію припинити війну проти України.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter