Кулеба попросить Брюссель запровадити додаткові санкції через виробництво Росією ракет

Дата: 08 Грудня 2022
A+ A- Підписатися

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба вважає, що дев’ятий пакет санкцій проти Росії, запропонований Європейською комісією, містить низку важливих положень, але повинен також охоплювати й обмеження на російську ракетну програму.

Про це міністр написав на своїй твіттер-сторінці

Діти дивляться на вирву після російського ракетного обстрілу. Село Солонка, Львівська область, 16 листопада 2022 року

За його словами, наступний пакет санкцій ЄС, запропонований Єврокомісією, містить деякі важливі елементи, на яких Україна давно наголошувала, зокрема санкції проти більшої кількості російських банків та вимкнення з ефіру більшої кількості російських пропагандистських каналів.

Міністр також повідомив, що надіслав листа Жозепу Боррелю з пропозицією запровадити жорсткі санкції проти російського ракетного виробництва та всього, що використовується для запуску смертоносних ракет по Україні.

Росія має бути повністю позбавлена будь-якої можливості завдати удару по критично важливій цивільній інфраструктурі України.

Дмитро Кулеба

Напередодні The New York Times із посиланням на звіт британської групи з дослідження озброєнь Conflict Armament Research повідомила, що уламки знайдених у Києві російських ракет свідчать, що щонайменше два боєприпаси були виготовлені після запровадження санкцій Заходу щодо постачання необхідних компонентів для ракет.

Аналітики дослідили уламки крилатих ракет Х-101, знайдених у Києві після атаки 23 листопада. Згідно з опублікованою доповіддю, маркування ракет свідчить, що одна з них була виготовлена цього літа, а інша – завершена після вересня. 

Один з дослідників припускає, що Росія або знайшла способи придбання напівпровідників та інших матеріалів для виробництва, незважаючи на санкції, або мала значні запаси цих компонентів до початку війни.

Дем’єн Сплітерс, який очолював розслідування Conflict Armament Research, наголосив, що важко заявити про нестачу озброєння в Росії.

Як відомо, 7 грудня Єврокомісія підготувала дев’ятий пакет санкцій проти Росії за розв’язану нею неспровоковану, повномасштабну, геноцидальну війну. Цей пакет комісія пропонує затвердити країнам-членам ЄС.

До санкційного списку пропонують додати близько 200 фізичних осіб та компаній, серед яких військові, представники оборонпрому, члени Держдуми і Ради Федерації, міністри, губернатори й політики.

За словами президентки Єврокомісії Урсули фон дер Ляєн, до списку потрапили, зокрема, росіяни, яких можна вважати відповідальними за цілеспрямовані удари по цивільних цілях, вивезення українських дітей до РФ, вивезення привласненої сільськогосподарської продукції з тимчасово окупованих територій. 

Крім  того, Єврокомісія пропонує санкції проти ще трьох російських банків, включно з повною забороною транзакцій Російського банку розвитку регіонів. 

Пропонують додаткові експортні обмеження для товарів подвійного призначення, зокрема з певними хімічними компонентами, нервово-паралітичними речовинами, електронікою та програмним забезпеченням, які можуть бути використані у воєнних цілях. 

Також Єврокомісія підготувала заходи для ускладнення Росії доступу до безпілотників. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter