КСУ визнав неконституційним оподаткування пенсій

Дата: 28 Лютого 2018
A+ A- Підписатися

Положення Податкового кодексу України про оподаткування пенсій або щомісячного довічного грошового утримання, отримуваних з Пенсійного фонду чи бюджету, визнано неконституційним і втратило свою чинність.

Відповідне рішення за поданням 48 депутатів Верховної Ради вчора, 27 лютого, ухвалив Конституційний Суд України, повідомляє прес-служба КСУ.

На думку суддів КСУ, оподаткування пенсій порушує справедливий підхід до встановлення їх розміру, оскільки призводить до їх фактичного зменшення. Натомість розмір пенсійних виплат має встановлюватися з урахуванням співвідношення між тривалістю страхового стажу та розміром заробітної плати.

В суді також зауважили, що за минулих два роки Верховна Рада тричі вносила зміни до законодавчих актів, які регулюють оподаткування пенсій. Через це в КСУ вважають, що особи, які мають право на пенсійні виплати, не могли бути впевненими у своїх очікуваннях щодо стабільності правового регулювання у цій сфері.

“Отже, встановлення Верховною Радою України у законодавстві України оподаткування пенсій та зміни суми, з якої починається таке оподаткування, суперечить таким елементам конституційного принципу верховенства права, як правова визначеність, правова передбачуваність, правомірні очікування та справедливість”, – підкреслили в Конституційному Суді.

Ухвалене судом рішення є обов’язковим, остаточним і не може бути оскаржено.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter