Кримський політв’язень Джеміль Гафаров у російському ув’язненні переніс серцевий напад

Дата: 08 Листопада 2022
A+ A- Підписатися

У 60-річного кримського політв’язня Джеміля Гафарова стався серцевий напад. Чоловік повідомив про своє погане самопочуття під час процесу в Південному окружному військовому суді 7 листопада.

Про це повідомляє громадське об’єднання “Кримська солідарність”

Джеміль Гафаров

За словами політв’язня, його здоров’я різко погіршилося 27 жовтня, коли слухання довелося відкласти, оскільки на засідання не з’явилися адвокати. Після того як політв’язнів відвезли із суду назад до СІЗО, у Гафарова стався серцевий напад. Як розповів літній чоловік, він не міг підвестися з ліжка протягом чотирьох днів.

До мене приїжджала швидка, але лікарі не призначили жодного лікування.

Джеміль Гафаров

Він додав, що в нього знизилася працездатність та з’явилися болі в суглобах.

У “Кримській солідарності” повідомляють, що після тривалих засідань йому потрібне тривале відновлення. Через це чоловік попросив суд скоротити регламент судових засідань та зустрічатися на процесах максимум один раз на тиждень, щоб організм встигав відпочити навіть від мінімальних навантажень, зокрема ходіння сходами та сидіння в одному положенні.

Співкамерники Гафарова розповіли, що після доставлення підсудного до зали він сидить на лаві пів години зелений.

“Якщо ви дозволите мені під час судового засідання лежати, я лежатиму”, – зазначив політв’язень. На це суддя, що головує, Валерій Опанасенко не заперечував.

Повідомляється, що медики згодом надали Джемілю Гафарову безстрокову другу групу інвалідності. Згідно з даними з відкритих джерел, основним критерієм встановлення цього діагнозу є порушення життєво важливих функцій організму, приблизно від 70 до 80%.

Також лікарі виписали підсудному індивідуальні рекомендації та програму для реабілітації. Усі документи політв’язень передав суду.

“Кримська солідарність” повідомляє, що, незважаючи на реальну загрозу життю та здоров’ю підсудного, суддя Валерій Опанасенко не скоротив часу засідань. Також суддя не взяв до уваги рекомендації медпрацівників щодо перерв в умовах трудової діяльності, реабілітації та соціально-побутової адаптації, яких потребує Гафаров. Опанасенко лишень заявив, що “питання вирішуватиметься щоразу індивідуально, за станом здоров’я підсудного”.

Українські правозахисники прирівнюють ув’язнення політв’язнів з інвалідністю до катувань. 

Як відомо, Джеміль Гафаров довгий час скаржився на своє здоров’я та зізнавався суду, що не може не лише готуватися до процесів, а й перебувати на них. Літній чоловік має хронічне захворювання нирок та серця. Йому необхідний регулярний діаліз, очищення крові від різних токсинів, розщеплених речовин та надлишку води. Проте належної медичної допомоги кримському активісту в СІЗО ніхто не надавав.

Незважаючи на численні запити до судді, що головує, та прокуратури щодо необхідного в терміновому порядку медичного обстеження, йому відмовляли в госпіталізації. Опанасенко вимагав спеціальних документів про погане самопочуття Гафарова. Але, щоб їх отримати, чоловікові потрібно було пройти для початку медогляд спеціалістів. Через тривалі юридичні звернення запит Джеміля Гафарова задовольнили, і його ушпиталили.

Нагадаємо, 27 березня 2019 року російські силовики обшукали в Криму будинки кримськотатарських активістів, зокрема активістів громадського об’єднання “Кримська солідарність”. Загалом  затримано 24 активісти за звинуваченням в участі в забороненій у Росії та окупованому Криму організації “Хізб ут-Тахрір”Едем Яячиков зник, його місце перебування невідоме з 27 березня. Пізніше був затриманий ще один підозрюваний Раїм Айвазов.

Незаконний “Київський районний суд Сімферополя” і Жовтневий районний суд російського Ростова-на-Дону 11 березня продовжили арешт тринадцятьом фігурантам другої сімферопольської справи “Хізб ут-Тахрір”. Ремзі БекіровФарход БазаровРаїм АйвазовСервет ГазієвЕрфан ОсмановВладлен АбдулкадировРустем СейтхаліловДжеміль ГафаровТофік АбдулгазієвРуслан СулеймановОсман АрифмеметовМеджит Абдурахманов і Рустем Шейхалієв залишаються під арештом у СІЗО.

Ісламську політичну партію “Хізб ут-Тахрір” Верховний суд РФ визнав терористичною 14 лютого 2003 року на закритому судовому засіданні. Правозахисники вважають, що це рішення ухвалено необґрунтовано, з порушенням гласності та рівності сторін, оскільки в закритому процесі брала участь лише сторона обвинувачення, а саме ФСБ. Представники організації не мали змоги донести свою позицію до справи. Водночас на території більшості країн світу організація діє без обмежень на рівні національних законодавств. В Україні діяльність партії не заборонено, активісти організації займалися випуском газети, могли відкрито говорити в ЗМІ та проводити масові публічні заходи.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter