Кримського політв’язня Джеміля Гафарова госпіталізували до російської лікарні

Дата: 10 Червня 2022
A+ A- Підписатися

Фігуранта “справи кримських мусульман” Джеміля Гафарова ушпиталили до тюремної лікарні в російському Ростові-на-Дону.

Про це повідомляє громадське об’єднання “Кримська солідарність”.

Джеміль Гафаров

Про госпіталізацію кримчанина правозахисна організація дізналася від секретаря судового засідання у Південному окружному військовому суді Ростова-на-Дону.

“Кримський активіст перебуватиме на лікуванні та обстеженні у міжобласній туберкульозній лікарні №19 (МОТБ-19) як мінімум ще два тижні”, – повідомила помічниця судді Марія Ткаченко.

Відомо, що Гафарова госпіталізували на початку червня у зв’язку з чим судовий процес за його участю двічі відкладали.

Цьогоріч у січні адвокат Джеміля Гафарова Ріфат Яхін повідомляв, що його підзахисному не надають медичної допомоги, всі його скарги ігнорують.

Нагадаємо, 27 березня 2019 року російські силовики обшукали в Криму будинки кримськотатарських активістів, зокрема активістів громадського об’єднання “Кримська солідарність”. Загалом  затримано 24 активісти за звинуваченням в участі в забороненій у Росії та окупованому Криму організації “Хізб ут-Тахрір”Едем Яячиков зник, його місцеперебування невідоме з 27 березня. Пізніше був затриманий ще один підозрюваний Раїм Айвазов.

Незаконний “Київський районний суд Сімферополя” і Жовтневий районний суд російського Ростова-на-Дону 11 березня продовжили арешт тринадцятьом фігурантам другої сімферопольської справи “Хізб ут-Тахрір”. Ремзі БекіровФарход БазаровРаїм АйвазовСервет ГазієвЕрфан ОсмановВладлен АбдулкадировРустем СейтхаліловДжеміль ГафаровТофік АбдулгазієвРуслан СулеймановОсман АрифмеметовМеджит Абдурахманов і Рустем Шейхалієв залишаються під арештом у СІЗО.

Згідно з даними українських правозахисних організацій, усього у в’язницях Росії та тимчасово окупованого Криму наразі незаконно утримують щонайменше 105 людей. 76 із цього списку – кримські татари. 48 політв’язнів уже дістали вироки в кримінальних справах.
 
Як відомо, в Україні стартував зимовий марафон з написання листів для українців, які незаконно перебувають у російському ув’язненні.
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter