Кримський політв’язень Арсен Абхаїров страждає на варикозну хворобу. Через росіян у нього тепер немає жувальних зубів

Дата: 23 Травня 2023
A+ A- Підписатися

Незаконно засуджений до 13 років кримський політв’язень Арсен Абхаїров страждає на варикозну хворобу вен і потребує стоматологічної допомоги. Росіяни не лікують захворювання громадянина України. 

Про це інформує громадське об’єднання “Кримська солідарність” з посиланням на дружину бранця Кремля Азізе Абхаїрову, яка повернулася з побачення з ним у Єнісейській в’язниці Краснодарського краю.

Арсен Абхаїров

За її словами, чоловіка непокоїть варикоз вен нижніх кінцівок. 

“Ще проблема, яка тягнеться ще зі слідчих ізоляторів, – це зуби. Оскільки в СІЗО не надавали стоматологічних послуг, тепер зуби лікуванню не підлягають, і єдиний вихід – це видалення. Він залишився практично без жувальних зубів”, – розповіла Азізе.

До погіршення варикозу призводять і умови утримання в колонії. Близько 16 годин політв’язень перебуває на ногах. І хоча з лютого 2023 року адміністрація перевела кримського татарина на загальний режим, проте умови утримання в камері не змінилися: підйом о шостій ранку, відбій о десятій годині ночі.

Азізе Абхаїрова розповіла, що це було їхнє друге довге побачення, воно тривало три дні. До чоловіка вона поїхала з двома неповнолітніми дітьми.

“У дорозі ми були майже дві доби. Ми доїхали до Сочі потягом, потім, після восьмої години очікування нашого рейсу, вилетіли до Красноярська. З аеропорту Красноярська ще майже п’ять годин їхали на таксі до міста Єнісейська, де й перебуває мій чоловік. Діти дуже втомилися в дорозі”, – поділилася дружина Арсена Абхаїрова.

До арешту Арсен Абхаїров займався тваринництвом та торгівлею сільськогосподарською продукцією.

Нагадаємо, ісламську політичну партію “Хізб ут-Тахрір” Верховний суд РФ визнав терористичною 14 лютого 2003 року на закритому судовому засіданні. Ця релігійна організація легально діє в Україні, зокрема в тимчасово окупованій Автономній Республіці Крим. Росія всупереч міжнародному гуманітарному праву використовує в Криму своє кримінальне законодавство.

Правозахисники вважають, що рішення Верховного суду РФ ухвалено необґрунтовано, з порушенням гласності та рівності сторін, оскільки в закритому процесі брала участь лише сторона обвинувачення, а саме ФСБ. Представники організації не мали змоги донести свою позицію до справи. Водночас на території більшості країн світу організація діє без обмежень на рівні національних законодавств. В Україні діяльність партії не заборонено, активісти організації займалися випуском газети, могли відкрито говорити в ЗМІ та проводити масові публічні заходи.

У лютому 2014 року Росія розгорнула протиправну військову операцію із захоплення українського Кримського півострова.

Як відомо, учасників “червоногвардійської групи “Хізб ут-Тахрір” затримали 14 лютого 2019 року.

3 листопада 2020 року Південний окружний військовий суд засудив фігурантів цієї кримінальної справи: Рустема Емірусеїнова – до 17 років позбавлення волі, Ескендера Абдулганієва – до 12 років і Арсена Абхаїрова – до 13. Рішення було ухвалене судовою колегією в складі Євгена Звягіна.

Кримська правозахисна група наголошує, що кримінальне переслідування осіб, які не є злочинцями з позиції українського законодавства, – це порушення ст. 7 Європейської конвенції з прав людини (покарання лише на підставі закону), оскільки за міжнародним гуманітарним правом РФ не має права застосовувати своє кримінальне законодавство на тимчасово окупованій території.

За останніми даними Представництва президента України в Автономній Республіці Крим, Росія незаконно утримує 182 кримських політв’язні, серед яких 116 кримських татар.
 
За оцінюванням правозахисної організації “Крим SOS”, щонайменше 35% вироків нинішнім жертвам політично вмотивованих кримінальних переслідувань у Криму ухвалено після початку повномасштабного вторгнення. Здебільшого це люди, яких обвинувачують у нібито причетності до ісламської політичної організації “Хізб ут-Тахрір” або добровольчого кримськотатарського батальйону імені Номана Челебіджихана.
 
“Крим SOS” указує, що сумарний термін жертвам політично вмотивованих переслідувань у Криму за рік повномасштабного вторгнення становить 699 років і 9 місяців.
 
Правозахисна організація наголошує, що ігнорування воєнних злочинів російських окупантів призвело до погіршення ситуації з правами людини в окупованому Криму. А відсутність реакції міжнародної спільноти на окупацію Криму та подальші злочини окупантів полегшили Росії завдання з перетворення півострова на плацдарм для вторгнення на материкову Україну рік тому.
 
Як відомо, правозахисна спільнота в Україні переконана, що деокупація Криму припинить систематичні грубі порушення прав людини на півострові з боку Російської Федерації. Для цього вони закликають країни підтримати Україну своєчасним постачанням зброї та військовим обладнанням у достатній кількості.
 
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter