Кримських дітей розпитують, чи готові вони воювати за Росію, якщо почнеться війна

Дата: 01 Листопада 2019
A+ A- Підписатися

У Євпаторії серед дітей проводять опитування щодо бажання служити в російській армії. 

Про це розповіли в Кримській правозахисній групі. 

Опитування, ініційоване Міністерством оборони РФ, проводить серед своїх членів так званий військово-патріотичний клуб “Патріот” – одна з організацій, що активно мілітаризує дітей у Криму. В анкеті дітей питають про те, чи налаштовані вони в майбутньому служити в російській армії, пов’язати свою професію з військовою службою, а також чи готові учасники опитування захищати Російську Федерацію зі зброєю в руках, якщо розпочнеться війна. Автори анкети також збирають інформацію про склад родини, вік і район мешкання дітей.

Окрім того, в анкеті є питання про те, в яких вчинках і діях виявляється патріотизм. Серед варіантів відповідей є такі: 

  • служба в армії, готовність захищати Батьківщину;
  • підтримка політичного курсу та керівництва країни;
  • участь у виборах, мітингах;
  • небажання залишати Росію;
  • тощо.

Правозахисники додали, що військово-патріотичний клуб “Патріот” у Євпаторії створив 2016 року мешканець Євпаторії, колишній військовий Дмитро Пікінер

“Вихованці клубу носять військовий стрій того ж забарвлення, що в цей час використовується в ЗС РФ, на форму нашитий шеврон із прапором Росії”, – розповідають у Кримській правозахисній групі. 

Як відомо, у Росії влада активно мілітаризує дітей. Подібні практики РФ використовує і на окупованих територіях. Нещодавно Генпрокуратура України повідомила про підозри двом керівникам так званих військово-патріотичних таборів, які вербували дітей та підлітків для участі в терористичній організації “ДНР” .

Пропаганда призову до армії держави, яка окупує, на окупованій території порушує статтю 51 IV Женевської конвенції “Про захист цивільного населення під час війни”. Така пропаганда серед неповнолітніх порушує також пункт 1 статті 38 Конвенції про права дитини. Окрім того, як зазначають правозахисники, дії зі зміни національної ідентичності неповнолітніх українців і залучення їх до воєнізованих структур окупаційної влади призводять до подальших порушень прав цих дітей.

 
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter