Кримських політв’язнів в Росії утримують в нелюдських умовах – Омбудсман

Дата: 23 Жовтня 2021
A+ A- Підписатися

Десятеро незаконно засуджених до тривалих термінів ув’язнення в РФ кримських татар перебувають у нелюдських умовах та без необхідної медичної допомоги.

Про це Уповноважена Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова повідомила у телеграмі.

Фото з відкритих джерел

Вона поінформувала, що отримала інформацію від адвокатів Назіма Шейхмамбетова та Едема Семедляєва, які нещодавно відвідали десятьох незаконно засуджених до тривалих термінів ув’язнення: Айдера Джаппарова, Руслана Месутова, Сервера Мустафаєва, Сейрана Салієва, Ленура Халілова, Ельдара Кантимірова, Руслана Нагаєва, Тимура Ібрагімова, Сервера Зекіряєва та Сулеймана Асанова в СІЗО-3 міста Новочеркаська Ростовської області РФ. Там вони очікують на розгляд апеляційної скарги на незаконні вироки.

Наші співгромадяни скаржаться на нелюдські умови тримання: харчування непридатне для вживання. Подача води обмежена, її на всіх не вистачає. Ув’язнених позбавляють засобів особистої гігієни та чинять психологічний тиск. Камери слідчого ізолятора переповнені, чоловікам доводиться спати по черзі, оскільки на 8 осіб лише 5 ліжок. Зі стелі тече вода, через сирість у приміщеннях слідчого ізолятора українські політв’язні постійно хворіють. Зокрема, Руслана Месутова турбує сильний кашель. Вже кілька днів він не може домогтися огляду лікарем та встановлення діагнозу. Зазначені факти є прямим порушенням ст. 3 Конвенції про захист прав людини і основних свобод та пункту 22 Мінімальних стандартних правил поводження з ув’язненими від 30.08.1955, схвалених Економічною та Соціальною Радою ООН“, – йдеться в повідомленні.

Денісова вимагає від своєї російської колеги Тетяни Москалькової та ФСВП РФ терміново забезпечити в’язням права людини.

Нагадаємо, нещодавно політв’язня Івана Яцкіна, незаконно “засудженого” за статтею про державну зраду до 11 років позбавлення волі, етапували з Криму

Наразі незрозуміло, де саме утримуватимуть Яцкіна. Про етапування рідні чоловіка дізналися, коли намагалися передати йому ліки. 

Правозахисники нагадують, що етапування ув’язнених з окупованого Криму порушує статтю 49 IV Женевської конвенції, яка забороняє примусові переміщення цивільного населення за межі окупованої території. Це діяння, як зазначають у КримSOS, також є одним з видів військових злочинів відповідно до Римського статуту Міжнародного кримінального суду.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter