Політв’язня Івана Яцкіна етапували з Криму до Росії

Дата: 21 Жовтня 2021
A+ A- Підписатися

Політв’язня Івана Яцкіна, незаконно “засудженого” за статтею про державну зраду до 11 років позбавлення волі, етапували з Криму. 

Про це повідомив адвокат Микола Полозов.

Іван Яцкін

Наразі незрозуміло, де саме утримуватимуть Яцкіна. Про етапування рідні чоловіка дізналися, коли намагалися передати йому ліки. 

“Куди саме він відбув, Федеральна служба виконання покарань не повідомляє. Згідно із законом, родичів сповіщають про це протягом 10 днів з моменту прибуття на місце відбування покарання. Але скільки триватиме етап, де Яцкін перебуватиме, це нікому невідомо”,розповів Полозов. 

Правозахисники нагадують, що етапування ув’язнених з окупованого Криму порушує статтю 49 IV Женевської конвенції, яка забороняє примусові переміщення цивільного населення за межі окупованої території. Це діяння, як зазначають у КримSOS, також є одним з видів військових злочинів відповідно до Римського статуту Міжнародного кримінального суду.

Нагадаємо, що уродженця села Войкове Первомайського району Криму Івана Яцкіна затримали 16 жовтня 2019 року. Відомо, що він займав активну й відверту проукраїнську позицію.

Російське слідство звинувачує чоловіка в тому, що, перебуваючи в Сімферополі з 14 лютого до 30 березня 2016 року, він за завданням СБУ спілкувався зі своїми знайомими з-поміж правоохоронців, “збираючи персональні дані співробітників оперативно-пошукового бюро МВС у Республіці Крим”. А перебуваючи з квітня до липня 2016 року на території України, “через інтернет та під час особистих зустрічей зі співробітниками СБУ” передав їм ці дані, що становлять державну таємницю.

У СБУ співпрацю з Яцкіним відкидають.

Після затримання кримчанина вивозили до Москви, де, за словами адвоката, чинили на нього сильний психологічний тиск. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter