“Кримською платформою” ми повертаємо Крим додому – в Україну”, – Зеленський

Дата: 02 Серпня 2021
A+ A- Підписатися

Президент України Володимир Зеленський повідомив, що мета “Кримської платформи” – повернення протиправно анексованого Росією Криму до складу України.

Про це він сказав, представляючи програму святкування 30-річчя Незалежності України.

Саміт “Кримської платформи” відбудеться 23 серпня. 

“Ми повертаємо Крим у світовий порядок денний, щоб повернути додому – в Україну. Свою участь у саміті на сьогодні підтвердили США, Велика Британія, Польща, Туреччина, Франція, Німеччина, Австралія, Нова Зеландія, Південна Корея, країни Балтії та інші. Буде багато країн Європейського Союзу. Загалом 29 країн. Це великий, але не остаточний список всіх країн, які 23 серпня підпишуть спільну декларацію про спільні домовленості та наміри. Треба назавжди забути, що Україна забуде про Крим. Україна не підійматиме питання Криму тільки в одному випадку, коли буде підіймати прапор України в Криму”, – заявив президент України.

Нагадаємо, “Кримська платформа” охоплюватиме рівні глав держав, парламенту, Кабміну та експертів. Україна сподівається на широку міжнародну координацію та активність в п’яти пріоритетних сферах: політика невизнання, безпека, ефективність санкцій, захист прав людини, подолання негативного впливу тимчасової окупації Криму на економіку і довкілля.

Речниця МЗС Росії Марія Захарова раніше заявила, що російська сторона готова брати участь в ініційованій Україною “Кримській платформі”, якщо на цьому майданчику обговорюватимуть проблеми півострова: від водопостачання до транспортного сполучення.

Кремлівський куратор у Криму Сергій Аксьонов переконаний, що створення нового міжнародного майданчика не допоможе “повернути Крим”.

Як раніше повідомила заступниця постійного представника президента України в АРК Таміла Ташева, за підсумками саміту “Кримської платформи” з деокупації півострова партнери України планують ухвалити відповідну декларацію, що “ґрунтуватиметься на політиці невизнання, питаннях прав людини та на розумінні, що на Кримському півострові відбувається заміщення населення“. 

Як відомо, у червні експертна мережа “Кримської платформи” стала відкритою для членства міжнародних експертів та організацій. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter