Кримському політв’язню Зекір’ї Муратову, у якого виявили коронавірус, продовжили арешт

Дата: 14 Серпня 2021
A+ A- Підписатися

Рішенням російського Південного окружного військового суду 64-річному фігуранту бахчисарайської справи “Хізб ут-Тахрір” Зекір’ї Муратову продовжили запобіжний захід у вигляді тримання під вартою до листопада 2021 року, попри те, що в російському СІЗО у нього виявили двосторонню пневмонію та коронавірус.

Про це повідомляє “Крим.Реалії” з посиланням на адвокатку Муратова Еміне Авамілєву.

Зекір’я Муратов. Джерело: “Кримська солідарність”

У зв’язку зі станом здоров’я Зекір’ю Муратова не доставили до зали судових засідань. Медики діагностували у Муратова двосторонню пневмонію і наявність коронавірусу, рівень сатурації у нього досягає від 80 до 90%. Попри клопотання захисту, суд продовжив йому запобіжний захід до 17 листопада 2021 року“, – зазначила Авамілєва.

4 серпня лікарі ростовської міжобласної туберкульозної лікарні №19, де лікують в’язнів і тих, хто перебуває в СІЗО, оцінили стан 64-річного Зекір’ї Муратова, як “середнього ступеня тяжкості”.

Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова вважає дії російських суддів “прямим порушенням” статті 3 Конвенції про захист прав людини та основних свобод.

Засуджую рішення Південного окружного військового суду в Ростові-на-Дону, який продовжив незаконно ув’язненому 64-річному кримському татарину Зекір’ї Муратову запобіжний захід у вигляді утримання під вартою на три місяці – до 17 листопада 2021 року. Інвалідність 3-ї групи, важкі захворювання опорно-рухового апарату, гіпертонія і стенокардія Зекір’ї не стали вагомим аргументом для заміни утримання під вартою на домашній арешт. Також суд не взяв до уваги заяву адвокатів щодо проведення медичного огляду Закір’ї Муратову для підтвердження наявних хвороб, які унеможливлюють його утримання в СІЗО“, – написала Денісова на своїй сторінці у фейсбуці.

Український Омбудсман звернулася до Уповноваженого з прав людини в Росії Тетяни Москалькової з вимогою вжити невідкладних заходів для “відновлення порушених прав Зекір’ї Муратова”, а також закликала світову спільноту відреагувати на цей факт.

Дії російських силовиків засудили в Представництві Президента України в АРК, а Головне управління Національної поліції в АРК і Севастополі почало кримінальне провадження за фактом обшуків за ч. 2 ст. 162 КК України (порушення недоторканності житла) і за ч. 2 ст. 146 КК України (незаконне позбавлення волі).

Нагадаємо, у січні 2021 року стало відомо, що Зекір’ю Муратова етапували з Криму до РФ у СІЗО-1 Ростова-на-Дону.

Російські силовики затримали чоловіка 7 липня 2020 року. ФСБ звинувачує його в участі в осередку забороненої в Росії, окупованому Криму, але легальної в Україні організації “Хізб ут-Тахрір”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter