СІЗО Ростова-на-Дону протидіє якісному лікуванню кримського політв’язня Сервета Газієва – Полозов

Дата: 27 Травня 2021
A+ A- Підписатися

СІЗО №5 міста Ростова-на-Дону не лікує 60-річного бранця Кремля Сервета Газієва. З моменту перебування в Сімферопольському СІЗО та СІЗО Ростова-на-Дону чоловікові не надали жодної кваліфікованої медичної допомоги. 

Про це повідомив адвокат Микола Полозов на своїй фейсбук-сторінці

Сервет Газієв

За словами адвоката, з моменту арешту в березні 2019 року Газієву кілька разів викликали швидку допомогу на судових засіданнях.

“Іноді декілька разів за засідання. Лікарі колють йому знеболювальне і їдуть. Так триває другий рік, поки він перебуває в ув’язненні. Його адвокат, Айдер Азаматов, списав, мабуть, не менш ніж упаковку офісного паперу, звертаючись із заявами про надання медичної допомоги своєму підзахисному і проведення медичного огляду”, – повідомив Полозов.

Як повідомляє громадське об’єднання “Кримська солідарність”, сестра політв’язня протягом багатьох місяців наполягає на госпіталізації Газієва до поліклініки задля якісного лікування, утім адміністрація СІЗО не відповідає ані їй, ані адвокату бранця Кремля. 

Востаннє, 20 травня, за словами Азаматова, його підзахисному стало так недобре, що він не зміг самостійно вставати й фізично відчував збільшену печінку.

“Зараз він перебуває в СІЗО №5 міста Ростова-на-Дону. Йому жодного разу за цей час не надавали кваліфікованої медичної допомоги. Ба більше, йому навіть не поставили конкретного діагнозу. Людина страждає на регулярний біль у кишківнику, біль у серці. Його турбує біль у ділянці нирок і печінці. Має стоматологічні проблеми. Левову частку з усіх захворювань він, звичайно, набув у в’язниці”, – додав Полозов. Водночас він зауважив, що Сервет Газієв не має групи інвалідності, але потребує обстеження і медичної допомоги.

Захисник Айдер Азаматов надіслав скарги до Генеральної прокуратури РФ і прокуратури Ростовської області.

Раніше український Омбудсман Людмила Денісова звернулася до Уповноваженої з прав людини Росії Тетяни Москалькової з вимогою відновити права Газієва, надати йому відповідну медичну допомогу і змінити запобіжний захід у зв’язку з його станом здоров’я.

Нагадаємо, Газієва заарештували 27 березня 2019 року після масових обшуків помешкань кримських татар. Тоді затримали ще 24 людини, яким російські силовики також інкримінували причетність до забороненої в Росії та Криму, але легальної в Україні організації “Хізб ут-Тахрір”.

У “Кримській солідарності” наголошують, що в матеріалах кримінальної справи відсутні будь-які докази, що свідчили б про спробу “повалення конституційного ладу Російської Федерації і захоплення влади”.

Матеріали справи містять аудіозаписи, на яких зафіксовано, що засуджені вели дискусії на релігійні й політичні теми. Що фактично і стало єдиним доказом скоєння ними злочину “терористичного характеру”.

Нагадаємо, згідно з даними українських правозахисних організацій, усього у в’язницях Росії та тимчасово окупованого Криму наразі незаконно утримують щонайменше 103 людей. 76 із цього списку – кримські татари. 48 політв’язнів уже дістали вироки в кримінальних справах.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter