Кримському політв’язню Рустему Абільтарову потрібне лікування – адвокат

Дата: 27 Липня 2020
A+ A- Підписатися

Засуджений у бахчисарайській “справі Хізб ут-Тахрір” Рустем Абільтаров в колонії №1 в Ставропольському краї Росі потребує обстеження і лікування.

Про це заявив його адвокат  Сергій Легостов після його візиту в колонію, повідомляє громадська ініціатива Кримська солідарність.

“Умови утримання поки відносні. Єдиний момент – це питання щодо стану його здоров’я. Потрібна діагностика, обстеження та призначення лікування. Є проблеми зі здоров’ям і він бажав би пройти три етапи, які я озвучив. Він уже понад чотири роки утримується під вартою. І в СІЗО, і у в’язниці умови завжди стресові. Позначається відсутність нормального харчування і сонця. Тому здоров’я потерпає неминуче”, – розповів захисник. 

Нагадаємо, 12 травня 2016 року в Бахчисараї російські силовики провели низку обшуків у будинках мусульман, а також у місцевому кафе. У результаті співробітники ФСБ затримали і звинуватили в тероризмі чотирьох бахчисарайців: Зеврі Абсеїтова, Ремзі Меметова, Рустема Абільтарова й Енвера Мамутова. Вони були затримані за підозрою в участі в організації “Хізб ут-Тахрір”, яка визнана в Росії терористичною, але легальною в Україні.

Обвинувачені своєї провини не визнали та вказували на “політично вмотивований характер” кримінальної справи.

У грудні 2018 Північно-Кавказький окружний військовий суд засудив Енвера Мамутова до 17 років позбавлення волі в колонії суворого режиму, Руслана Абільтарова, Ремзі Меметова і Зеврі Абсеїтова – до дев’яти років колонії суворого режиму.

11 липня Верховний суд Росії змінив вирок фігурантам справи. Енверу Мамутову призначили покарання у вигляді 16 років 9 місяців ув’язнення, Ремзі Меметову, Рустема Альбітарову, Зеврі Абсеїтову – 8 років 9 місяці позбавлення кожному.

Правозахисники просять небайдужих громадян писати політв’язням листи. Це можна зробити онлайн через проєкт громадського об’єднання “Кримська солідарність”

Нагадаємо, що “Хізб ут-Тахрі́р аль-Ісламі́” – міжнародна ісламська політична партія, заснована 1953 року в Східному Єрусалимі. Представники міжнародної ісламської політичної організації “Хізб ут-Тахрір” називають своєю місією об’єднання всіх мусульманських країн в ісламському халіфаті, але вони відкидають терористичні методи досягнення цього й кажуть, що зазнають несправедливого переслідування в Росії. 

Верховний суд Росії заборонив “Хізб ут-Тахрір” 2003 року, занісши організацію до переліку 15 об’єднань, названих “терористичними”. Після анексії Криму у 2014 році російські силовики активно приписують співпрацю з організацією кримським татарам. Правозахисники вважають такі переслідування політично вмотивованими. 

За даними українських правозахисних організацій, усього у в’язницях Росії та тимчасово окупованого Криму наразі незаконно утримують щонайменше 100 людей. 77 із цього списку – кримські татари. 42 політв’язні вже дістали вироки в кримінальних справах.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter