Кримського політв’язня та бізнесмена Федорова помістили в психіатричну лікарню – адвокатка

Дата: 06 Квітня 2021
A+ A- Підписатися

Незаконний “суд” у Криму призначив заарештованому активісту і бізнесменові Алі (Олегу) Федорову примусову судово-психіатричну експертизу.

Про це повідомляє громадська ініціатива “Кримська солідарність” із посиланням на адвокатку Лілю Гемеджи.

Алі Федоров

За її інформацією, Федоров з 1 квітня перебуває в стаціонарі Республіканської клінічної психіатричної лікарні.

“У СІЗО йому відмовлялися передати власний тріммер для догляду за волоссям і бородою. У лікарні теж не дозволяють, посилаючись на те, що такі речі заборонені в психіатричній лікарні. За його словами, в умовах стаціонару ці процедури проводить спеціальна людина, яка однією машинкою стриже всіх пацієнтів, що непокоїть затриманого”, – сказано в повідомленні активістів.

Як зазначила адвокатка, у справі Федорова зараз ведуться слідчі заходи. Російські слідчі також планують провести фонографічної експертизи.

Окупаційні силові відомства Криму інформацію про переміщення Федорова в психлікарню публічно не коментують.

Нагадаємо, уранці 17 лютого в Криму російські силовики обшукали будинки в Сімферополі, Бахчисараї та Білогірську. Родичам на місцях проведення слідчих заходів працівники ФСБ заявили, що затриманим інкримінують статтю 205.5 КК Росії (“Організація діяльності терористичної організації та участь у діяльності такої організації”). Того ж дня незаконний “Київський районний суд Сімферополя” заарештував до 15 квітня 2021 року шістьох затриманих кримчан.

Нацполіція Автономної Республіки Крим відкрила кримінальні провадження через нічні масові обшуки російських силовиків у будинках кримських мусульман. Провадження порушили за ч. 2 ст. 162 (порушення недоторканності житла) і ч. 2 ст. 146 КК України (незаконне позбавлення волі). Санкції статей передбачають позбавлення волі на строк до п’яти років.

Правозахисники просять небайдужих громадян писати політв’язням листи. Це можна зробити, зокрема, онлайн через проєкт громадського об’єднання “Кримська солідарність”. Ви також можете підписати петицію Prisoners Voice та поширити цю новину. 

Згідно з даними українських правозахисних організацій, усього у в’язницях Росії та тимчасово окупованого Криму наразі незаконно утримують щонайменше 103 людей. 76 із цього списку – кримські татари. 48 політв’язнів уже отримали вироки в кримінальних справах.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter