Кримського політв’язня Різу Омерова етапували з в’язниці Мінусинська до колонії в Чувашії

Дата: 16 Липня 2024
A+ A- Підписатися

Кримського політв’язня Різу Омерова, незаконно засудженого до 13 років позбавлення волі, доправили до колонії міста Цивільська Чуваської Республіки РФ.

Про це “Кримській солідарності” повідомила його дружина Севіля, якій чоловік уперше зателефонував через тюремний зв’язок “Зонателеком”.

Бранці Кремля Айдер Джаппаров, Різа Омеров і Енвер Омеров. Джерело: Кримська солідарність

Родина не чула чоловіка та батька пів року – з грудня минулого року. Насамперед він запитав про здоров’я дітей та батьків, здоров’я дружини.

“Дуже сильно турбується та переживає. Передав велике вітання всім, громадськості та сподівається на якнайшвидше повернення та зустріч із усіма”, – розповіла дружина політв’язня.

Нагадаємо, що фігуранта так званої білогірської групи “Хізб ут-Тахрір” Різу Омерова засудили до 13 років ув’язнення, з яких перші два роки він має провести у в’язниці Мінусинська. Потім його мали перевести до колонії.

Згідно з російським законодавством, строк з моменту затримання ув’язненого до моменту набуття вироком законної сили має зараховуватися до строку відбування покарання у в’язниці. Минулого року Омеров подав позов через три роки тримання в слідчих ізоляторах – до набрання вироком чинності. За підрахунком захисту засудженого, його мали перевести з в’язниці до колонії з менш суворим режимом ще в травні 2023 року.

Білогірський “райсуд” у Криму задовольнив позов Омерова проти Федеральної служби виконання покарань Росії. Там визнали незаконними дії служби щодо обчислення строку його перебування в найсуворіших умовах – у в’язниці.

Нагадаємо, що фігурантів “білогірської групи” затримали 10 червня 2019 року. 12 січня 2020 року Південний окружний військовий суд Ростова-на-Дону визнав їх винними та засудив Енвера Омерова до 18 років, Айдера Джаппарова до 17 років, Різу Омерова до 13 років ув’язнення. 

10 березня 2022 року апеляційний суд ухвалив рішення суду першої інстанції.

Всіх звинуватили в організації та участі в діяльності політичної ісламської партії “Хізб ут-Тахрір”, забороненої в Росії з 2003 року. На території України, зокрема й у Криму, та більшості країн організація діє без обмежень на рівні національних законодавств.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що кримського політв’язня Ескендера Абдулганієва, незаконно засудженого до 12 років позбавлення волі, перевели з виправної колонії №41 у Югрі Кемеровської області до колонії №29 у Кемерові (РФ).

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter