Кримського художника Богдана Зізу етапували до Владимирського централу

Дата: 29 Січня 2024
A+ A- Підписатися

Незаконно засудженого до 15 років кримського художника Богдана Зізу етапували до російської в’язниці “Владимирський централ”.

Про це повідомляє Кримська правозахисна група.

Фото з інстаграму Богдана Зізи

Після довгого етапу в січні активіста перевезли до в’язниці №2 (Т-2), так званий Владимирський централ, що розташована в російському місті Владимир.

Незаконне “управління ФСБ Республіки Крим” затримало кримчанина Богдана Зізу 17 травня 2022 року. Його звинуватили в тому, що він у ніч проти 16 травня облив жовтою та блакитною фарбами вхід до будівлі “адміністрації” Євпаторії.

У день затримання російські силовики через кримські медіа та телеграм-канали поширили відео, на якому хлопець визнав, що провів акцію в Євпаторії, бо виступав проти війни в Україні, попросив вибачення і сказав, що готовий відповісти: “спокутувати свою провину непосильною працею”. Його друзі припускали, що художника побили, а невдовзі Зіза підтвердив ці припущення. 

На засіданні 5 червня художник виступив з останнім словом, у якому наголосив, що “діяв по совісті”, а вчинок свій схарактеризував як “крик душі й совісті до тих, хто так само як і я, боявся, але також не хотів і не хоче цієї війни”.

6 червня російський Південний окружний військовий суд Ростова-на-Дону засудив Богдана Зізу до 15 років колонії загального режиму. Російська прокуратура вимагала для Богдана Зізи 18 років суворого режиму.

Після того як 27 вересня Військовий апеляційний суд у Власисі залишив вирок Зізі без змін, активіста етапували з Новочеркаська. Тимчасовою зупинкою на етапі була колонія №29 у Пермі.

Нагадаємо, що, за останніми даними Представництва президента України в Автономній Республіці Крим, окупанти в Криму незаконно ув’язнили 189 осіб: 29 – арештовані (з них 21 – кримські татари), 142 – ув’язнені (з них 102 – кримські татари), 18 – без статусу. Загалом зі 189 осіб 123 – кримські татари.

Читайте також лист Богдани Зізи: Мамо, забери нас назад. Ми хочемо в твої рідні обійми

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter