Кримські правозахисники вважають, що підозрювані у вбивстві ялтинця Сергія Сухова можуть уникнути покарання

Дата: 17 Жовтня 2022
A+ A- Підписатися

Система, що склалася в тимчасово окупованому Криму, унеможливлює розслідування вбивства 6 вересня 34-річного мешканця Гаспри Сергія Сухова незалежними та неупередженими органами.

Про це йдеться в доповіді Кримської правозахисної групи “Cитуація з правами людини у Криму та 200 днів повномасштабного вторгнення Росії в Україну”.

Вбитий мешканець Ялти Сергій Сухов

Сухова побили двоє чоловіків біля “Автокафе”. Камери спостереження зафіксували, як після побиття вони поклали Сухова до автівки, що була маркована літерою Z.

Пізніше з’явилась інформація про затримання одного з нападників – Володимира Кіковця. Другий учасник нападу проходив у справі як свідок. Його після затримання відпустили, що спричинило невдоволення ялтинців, і 7 вересня поблизу будівлі незаконної “поліції” Ялти зібрався мітинг. Місцеві жителі також перекрили вулицю в центрі міста та вимагали покарати винних у вбивстві Сергія Сухова.

 

Лише після тиску громадськості був затриманий і другий учасник нападу, який в іншій ситуації міг уникнути покарання.

“Є обґрунтований ризик, що обидва нападники залишаться непокараними, оскільки є активними прибічниками війни РФ в Україні й брали участь у військових діях РФ проти України”, – йдеться у висновку кримських правозахисників.

Так, з відкритих джерел відомо, що ім’я одного з нападників Володимира Кіковця було в списку бійців угруповання “Спарта”, який 2015 року оприлюднив тодішній голова управління МВС України в Донецькій області В’ячеслав Аброськін. Це угруповання воювало в складі незаконного збройного формування Донеччини.

Інший підозрюваний у вбивстві Сергія Сухова Кирило Гонтаренко є головою “ради ветеранів народного ополчення Криму”, командиром взводу “алупкинської роти” спецпідрозділу “союзу ветеранів зведеного полку народного ополчення Криму”.

Гонтаренко – власник приватного охоронного підприємства “Каскад”, що охороняє санаторії та готелі Південного берега Криму.

Відомо, що цьогоріч навесні Гонтаренко отримав від окупаційної “адміністрації” Ялти медаль “за захист Республіки Крим”, а 2019 року – грамоту окупаційної міськради Ялти за “активну участь у підтримці громадського порядку на території міста в умовах надзвичайної ситуації”.

Враховуючи те, що такі особи, як Кирило Гонтаренко та Володимир Кіковець, мають цілковиту підтримку з боку окупаційної влади, а органи розслідування та суди в Криму виключно лояльні до російської влади, затримані особи в подальшому можуть уникнути покарання через неефективність і/чи тривалість розслідування.

Кримська правозахисна група

Кримська правозахисна група нагадує, що вбивство людини накладає на державу та владу, яка здійснює ефективний контроль на тимчасово окупованій території, позитивне зобов’язання захищати право на життя. 

У вересні прокурор Автономної Республіки Крим та Севастополя Ігор Поночовний заявив, що вбивство жителя Ялти – приклад “показової безкарності російських військових та учасників незаконних збройних формувань за злочини в Україні”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter