Кримська прокуратура підозрює 96 людей з Криму у співпраці з окупантами

Дата: 11 Серпня 2023
A+ A- Підписатися

Російська пропаганда продовжує залякувати кримчан неправдивою тезою про те, що “посадять всіх” після деокупації від Росії українського Криму.

Про це йдеться у повідомленні пресслужби Прокуратури Автономної Республіки Крим

Відомство зауважує, що із початком повномасштабного вторгнення Росії цей тиск лише посилюється. Але насправді – це жодним чином не відповідає дійсності, оскільки Україна – демократична європейська країна, що не має такої мети, на відміну від РФ.

Прокуратура повідомила, що за фактом вчинення колабораційної діяльності на півострові в Україні повідомили про підозри 96 особам з Криму, які у тій чи іншій формі співпрацюють з державою-окупантом.

На розгляд суду слідчі скерували 48 обвинувальних актів.

“Загалом з березня 2022 року, коли стаття 111-1 КК України (колабораційна діяльність) набрала чинності, органи правопорядку автономії відкрили 184 кримінальних проваджень за цією статтею. Серед підозрюваних та обвинувачених – окупаційні кримські топпосадовці та чиновники різного рівня, правоохоронці, судді, а також підприємці, які пішли на співпрацю з ворогом та надають свої послуги в рамках оборонного замовлення РФ”, – мовиться у повідомленні.

У відомстві наголошують, що під час розслідування таких кримінальних проваджень прокуратура автономії зважає на обставини вчинення злочину, наявність умислу, суспільну небезпеку і масштаби заподіяної шкоди.

“До кожного факту прокурори підходять індивідуально. В пріоритеті ті, хто добровільно співпрацює з державою-агресором, зокрема її окупаційною адміністрацією, силовими структурами”, – запевнили прокурори. 

Раніше керівник Прокуратури АРК та м. Севастополя Ігор Поночовний в інтерв’ю “Суспільне Крим” пояснив, що ведення підприємницької діяльності на тимчасово окупованій території передбачає отримання дозволів та погоджень від окупаційних адміністрацій. З цього виникає формально склад злочину. Утім, прокуратура не планує криміналізувати бізнес, який забезпечував цивільне населення необхідними товарами, але криміналізуватиме підприємницьку діяльність, яка постачає товари та ресурси окупаційним відомствам Росії в Криму.
 
“Відповідатимуть ті, хто допомагає російській армії, спецслужбам, органам, які так чи інакше вчиняють агресію проти України й покликані забезпечувати окупаційний режим на півострові”, – пояснив Поночовний.
 
Також Поночовний закликав парламент змінити визначення “колабораціонізм” у Кримінальному кодексі з урахуванням Криму.
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter