Кримська прокуратура передала до суду справу проти двох учасників “самооборони Севастополя”

Дата: 09 Серпня 2024
A+ A- Підписатися

Прокуратура Автономної Республіки Крим та Севастополя направила до суду обвинувальні акти щодо двох учасників незаконного збройного формування (НЗФ), що називає себе “самооборона Севастополя”.

Про це інформує пресслужба кримської прокуратури.

За даними слідчих, обидва громадяни України у лютому 2014 року перейшли на бік Росії та добровільно вступили у НЗФ.

Один із них був призначений на посаду командира блокпоста “Шайба”. До його обов’язків входило контролювати та координувати дії підлеглих бійців “самооборони Севастополя”, що служили на цьому блокпості. Під час здійснення “контрольно-пропускного режиму” підлеглі затримували всіх українських активістів, які не підтримували проведення незаконного референдуму щодо анексії півострова.

Другий обвинувачений як голова громадського руху “Автоканал Севастополя” організував з іншими учасниками руху патрулювання вулиць, спостереження за штабом Військово-морських сил Збройних сил України, військовими частинами України та передавав отриману інформацію російським військовим. 

Повідомляється, що під його керівництвом учасники “Автоканалу Севастополя” безпосередньо брали участь у підготовці та проведенні незаконного референдуму. Надалі учасника НЗФ обрали “депутатом” незаконно створеної Росією так званої ради Ленінського муніципального округу першого скликання від партії “Єдина Росія”. А 2020 року він став головою цього муніципального округу.

Дії обвинувачених кваліфіковані як: участь у не передбачених законом воєнізованих чи збройних формуваннях, посягання на територіальну цілісність та недоторканність України та державна зрада (ч. 2 ст. 260, ч. 2 ст. 110, ч. 1 ст. 111, КК України).

Їм загрожує до 15 років ув’язнення.

У повідомленні прокуратури не називаються імена та прізвища підозрюваних, проте чиновник, який не був уповноважений розмовляти з медіа та захотів залишитися анонімним, повідомив “Крим.Реалії”, що йдеться про Віталія Гладищука (Vitalii Hladyshchuk, Vitaly Gladishchuk) та Максима Мішина (Maksym Mishyn, Maksim Mishin).

Публічні коментарі обвинувачуваних відсутні.

Раніше Центр журналістських розслідувань розповів про “самооборону Криму”, якою формально керували Михайло Шеремет і Сергій Аксенов, а насправді вони підкорялися російському військовому командуванню та спецслужбам, у тому числі через такі проксі як Ігор Гіркін (Стрєлков). Завдяки заступництву Аксенова це формування існує досі, утримуючись державним коштом.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter