Кримська активістка Пападопулу оскаржить обшуки її помешкання – адвокат

Дата: 05 Лютого 2021
A+ A- Підписатися

Ялтинська активістка Людвіка Пападопулу та її адвокат Олексій Ладін оскаржуватимуть проведені 4 лютого російськими силовиками обшуки.

Про це на своїй фейсбук-сторінці написав сам адвокат. 

Олексій Ладін

Він повідомив, що обшуки очолював “слідчий ГСУ Слідчого комітету” Криму Антон Гулій, який раніше як слідчий “Слідчого комітету” в Алушті “довго і наполегливо розслідував” справу проти журналіста Олексія Назімова й ексдепутата Павла Степанченка. Їх, як вказує адвокат, “у результаті провокації ФСБ засудили за вимагання щодо Алуштинського відділення партії “Единая Россия”.

Адвокат з активісткою надали слідчим підписку про нерозголошення.

“У зв’язку з тим, що я і моя довірителька були змушені дати підписку про нерозголошення даних попереднього слідства, а саме даних потерпілих і свідків, протоколів слідчих дій та інформації, зазначеній у них. Усього цього в пості не буде (хоча я і не збирався це робити). Однак сам факт такої підписки – це свідчення спроби приховати від громадськості свої дії”, – переконаний Ладін.

За даними журналіста Віктора Ядуха, російські силовики обшукали помешкання ялтинської активістки в межах кримінальної справи про “наклеп у ЗМІ або в інтернеті” за ч. 2 ст. 128.1 Кримінального кодексу Росії. Відомо, що цього ж дня в межах тієї самої кримінальної справи поліція намагалась обшукати місце проживання Гарначука.

За словами Ладіна, під час обшуку силовики планували вилучити “предмети злочину” та чинили психологічний тиск на Людвіку Пападопулу “з метою закрити їй рот”. Він зауважив, що жінка не є автором допису, через який відкрито справу, і навіть не реагувала на нього лайком.

Ладін зауважив, слідчий Гулій відмовився дозволити фотографувати постанову про дозвіл обшуку у квартирі Пападопулу, мотивувавши це тим, що Ладін викладе його в інтернет.

“Звичайно, викладу, разом з постановою суду про визнання його дій незаконними. І, звичайно ж, будемо оскаржувати обґрунтованість обшуку. Не можна в правовій державі порушувати недоторканність житла на підставі рапорту опера ОРЧ! Чи можна? Чи не в правовому?” – написав Ладін.

Нагадаємо, у своєму звіті про становище прав людини в Криму 2020 року Кримська правозахисна група констатувала, що торік Росія посилила наступ на свободу слова. 2020 року вона ухвалила низку законів, які позначаться на свободі слова в Криму. 

Ці закони підсилюють відповідальність та запроваджують додаткове покарання за поширення неправдивої інформаціїпублічний наклеп, неповагу до влади та шкоду репутації ФСБза висловлювання, що Крим є частиною України. Російська Держдума ввела вимогу для медіа з іноземним фінансуванням ідентифікувати себе як іноземних агентів, а для провайдерів вигадали нову систему покарань, якщо вони не робитимуть того, що від них вимагає влада.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter