Новими нормами про наклеп Росія посилює боротьбу з інакомисленням в Криму – правозахисниця

Дата: 19 Січня 2021
A+ A- Підписатися

Посилення кримінального покарання за наклеп у Росії істотно розширить можливості окупаційної влади в Криму притягувати до відповідальності “за інакомислення”.

Таку думку Кримській правозахисній групі висловила  аналітикиня Української гельсінської спілки з прав людини Анастасія Мартиновська.

За її словами, найбільш небезпечні для свободи слова в Криму – два аспекти впроваджуваних змін: розширення сфери публічного наклепу і посилення покарання.

“Факт того, чи є конкретне висловлювання наклепом, встановлюватимуть окупаційні суди, які в багатьох питаннях не можуть позиціонуватися як незалежні та неупереджені”, – пояснила аналітикиня.

Вона звертає увагу, що нове формулювання в законі “наклеп, вчинений публічно з використанням інформаційно-телекомунікаційних мереж, зокрема мережі “Інтернет”, означає, що “будь-яке висловлювання, де людина називає особу окупантом, розміщене в соціальних мережах або на форумі, може стати приводом для притягнення до кримінальної відповідальності”.

Мартиновська нагадує, що окупаційні суди розцінюють публічним будь-який допис, розміщений в Інтернеті, навіть якщо він – на закритій сторінці.

Загрозу для кримчан становить і друге доповнення до російського закону – наклеп “щодо кількох осіб, у тому числі індивідуально не визначених”.

“У цьому випадку вислів, розцінений як наклеп, не має бути публічним, а лише стосуватися кількох людей. Як от фраза “лідери Криму – окупанти” може бути підведена під цю статтю, бо вона стосується кількох людей, хоча їхні особи і не вказані чітко. Також, у разі наклепу на кількох людей, наклеп не повинен бути публічним. Відповідно такі фрази не можуть використовуватися навіть в особистому листуванні”, – пояснила Мартиновська.

Вона переконана, що ці норми в російському законодавстві “потужно вдарить по незалежності ЗМІ”.

Російський законодавець запропонував карати за “публічний наклеп” штрафом до одного мільйона рублів або в розмірі заробітної плати за період до одного року, виправних робіт до 240 годин, примусових робіт до двох років, арешту до двох місяців або позбавлення волі на два роки.

Президент РФ Володимир Путін підписав закон “Про внесення зміни до статті 128-1 Кримінального кодексу Російської Федерації” 30 грудня.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter