Провадження проти Бекірова, який відмовився обмовляти фігуранта справи “Хізб ут-Тахрір”, скерували до окупаційного “суду”

Дата: 15 Жовтня 2020
A+ A- Підписатися

Російський прокурор передав до незаконного “Нахімовського районного суду Севастополя” кримінальну справу проти Руслана Бекірова щодо начебто неправдивих свідчень у севастопольській справі “Хізб ут-Тахрір” .

Про це “Кримській солідарності” розповів адвокат Еміль Курбедінов.

Руслан Бекіров

“Ця історія почалася з того, що в березні 2019 року Бекірова допитали співробітники ФСБ із застосуванням недозволених методів. Його просто схопили та доставили в ФСБ, чинили на нього колосальний психологічний тиск для того, щоб він підписав потрібні протоколи. Руслан змушений був їх підписати. Цей незаконно отриманий протокол ліг в основу звинувачення Руслана в справі “про неправдиві свідчення”. Це помста ФСБ за те, що він не побоявся їх і відмовився неправдиво свідчити, не обмовив нікого”, – розповів адвокат.

Повідомляється, що ФСБ Криму звинувачує Руслана Бекірова в неправдивих свідченнях за ч. 1 ст. 307 КК Росії щодо засудженого в справі “Хізб ут-Тахрір” до 17 років ув’язнення Енвера Сейтосманова.

Як випливає із самої постанови, слідство ФСБ стверджує, що в березні 2019 року під час допиту Бекіров “за відсутності будь-якого морального і фізичного тиску з боку слідчого” дав свідчення про те, що в січні 2015 року чув, як Сейтосманов повідомляв, що є хізбом”.

Свідчення Бекірова слідство долучило до матеріалів кримінальної справи Енвера Сейтосманова як доказ його причетності до організації “Хізб ут-Тахрір”. Однак через пів року, в серпні 2019-го, під час розгляду справи Сейтосманова по суті, Руслан Бекіров заявив колегії суддів Південного окружного суду, що свідчив проти Сейтосманова під тиском із боку співробітників ФСБ.

Ба більше, Бекіров разом з адвокатом Емілем Курбедіновим подали до Військово-слідчого комітету в Криму заяву з проханням провести перевірку щодо працівників ФСБ, які його допитували.

“Слідчий Рибалка, однак, стверджує, що, коли Бекіров заявив суддям про тиск із боку ФСБ, а також про те, що йому невідомо про причетність Сейтосманова до організації “Хізб ут-Тахрір”, він спробував допомогти знайомому Сейтосманову уникнути кримінальної відповідальності”, – повідомив адвокат.

Нагадаємо, 11 червня ФСБ Росії затримала мешканця Балаклавського району Руслана Бекірова. Проти нього російські силовики порушили кримінальну справу за частиною першою статті 307 КК Росії (“Давання свідомо неправдивих свідчень”). Пізніше його відпустили під підписку про невиїзд.

Раніше Управління Верховного комісара ООН з прав людини (УВКПЛ) заявило, що Росія карає кримчан, які опираються тиску де-факто влади. Так, до прикладу, російські силовики намагалися змусити їх свідчити проти самих себе або “продавати” третіх осіб. 

ООН закликала Росію виконувати свої зобов’язання за міжнародним правом у галузі прав людини в Криму та дотримуватися своїх зобов’язань як окупаційної держави відповідно до міжнародного гуманітарного права. Окрім цього, Росію закликають забезпечити належний і безперешкодний доступ до Криму міжнародних моніторингових місій з прав людини та неурядових правозахисних організацій згідно з резолюціями Генеральної Асамблеї ООН 71/205, 72/190, 73/263 та 74/168.

США засудили затримання та порушення кримінальної справи в Криму щодо Руслана Бекірова.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter