Кримінальне провадження проти Шарія не припиняли – СБУ

Дата: 08 Червня 2021
A+ A- Підписатися

Служба безпеки України спростувала заяви проросійського політика та блогера Анатолія Шарія щодо нібито припинення розслідування проти нього. 

Про це повідомило видання НВ з посиланням на відповідь СБУ на журналістський запит.

Джерело: uk.wikipedia.org

Раніше Шарій, щодо якого в Україні розслідують справи про держзраду та розпалювання ворожнечі, повідомив у власному телеграм-каналі, що СБУ нібито зупинила кримінальну справу стосовно нього через те, що не може дізнатися адресу його проживання.

“Це формально. А реально – в провадженні немає жодного факту провини”, – написав він.

Проте, за інформацією служби, кримінальне провадження проти блогера триває.

У відомстві назвали заяви Шарія спробою інформаційної маніпуляції та бажанням залучити якомога більше уваги до власної персони.

У СБУ пояснили, що Шарій перебуває в розшуку, а українські спецслужби співпрацюють з міжнародними колегами в цьому питанні.

Також правоохоронці розповіли, що блогер не з’явився до слідчого без жодних пояснень.

“Проведення подальших слідчих та процесуальних дій буде проводитися відповідно до норм, передбачених КПК України та чинними міжнародними договорами”, – наголосили в СБУ.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що Анатолій Шарій оскаржив рішення Литви про позбавлення його статусу біженця.

Нагадаємо, що СБУ оголосила підозру Шарію в межах кримінального провадження за статтями “Державна зрада” та “Порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної належності, релігійних переконань, інвалідності та за іншими ознаками” на початку 2021 року.

Увагу слідчих привернули заяви та звернення громадян і організацій стосовно можливої антиукраїнської діяльності блогера. За офіційною версією правоохоронців, Шарій почав вести протиправну діяльність на шкоду нацбезпеці в інформаційній сфері у 2012 році. Його метою були загострення і дестабілізація суспільно-політичної та соціально-економічної ситуації, розпалювання міжетнічних і міжконфесійних конфліктів.  

У листопаді 2020 року СБУ відкрила кримінальне провадження щодо Шарія за статтею “Посягання на територіальну цілісність і недоторканність України”. Зробили це після того, як на своєму ютуб-каналі блогер використав мапу України, на якій не було окупованих територій Криму і Донбасу.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter