Шарій оскаржив рішення Литви про позбавлення статусу біженця – медіа

Дата: 01 Червня 2021
A+ A- Підписатися

Проросійський політик і блогер Анатолій Шарій, щодо якого в Україні розслідують справи про держзраду та розпалювання ворожнечі, оскаржив рішення Литви про позбавлення його статусу біженця.

Про це повідомляє “Європейська правда”. 

Фото: з відкритих джерел

Анатолій Шарій попросив притулку в Литві у 2012 році, після того як йому обрали запобіжний захід у справі про грубе порушення громадського порядку з мотивів явної неповаги до суспільства. Йдеться про інцидент у травні 2011 року, коли він застосував вогнепальну зброю під час конфлікту з відвідувачем у ресторані MacDonalds у Києві.

Спочатку Шарій виїхав до Росії, а потім до Голландії, де попросив притулку. Але оскільки в його паспорті стояла литовська віза, згідно з Дублінською угодою голландська влада відправила його до Литви. Влітку 2012 року Шарій отримав статус біженця та посвідку на постійне проживання в ЄС.

За даними “Європейської правди”, 10 травня 2021 року Шарію анулювали всі документи та оголосили його персоною нон ґрата.

“В останній день, який допускається литовським законом, Шарій оскаржив це рішення, і тепер попереду кілька місяців тяганини, а можливо, навіть рік з копійками. Доки суду Литви не підтвердять, що дії міграційної служби були коректними. Доведеться почекати”, – розповів головний редактор “Європейської правди” Сергій Сидоренко.

За словами Сидоренка, тепер Шарій перебуватиме в країнах Євросоюзу нелегально, а тому в нього є декілька виходів, зокрема повернутися до України. 

Ми розуміємо, що він цього не зробить. Одночасно Шарія оголосили персоною нон ґрата в Литві. Це означає, що він не має права в’їхати на територію цієї держави, але, на жаль, може лишатися в інших країнах Євросоюзу, доки його, скажімо, не депортують або не буде іншої причини для того, щоб його дістати звідти. І тут дуже важливо, що Україна веде проти нього справу. Тобто в разі, якщо українська прокуратура зможе переконати іспанську владу або владу іншої держави ЄС у тому, що це розслідування правдиве, його мають видати до України“, – пояснив журналіст. 

Нагадаємо, що на початку року СБУ оголосила підозру Шарію в межах кримінального провадження за статтями “Державна зрада” та “Порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної належності, релігійних переконань, інвалідності та за іншими ознаками”.

Увагу слідчих  привернули заяви та звернення громадян і організацій стосовно можливої антиукраїнської діяльності блогера. За офіційною версією правоохоронців, Шарій почав вести протиправну діяльність на шкоду нацбезпеці в інформаційній сфері у 2012 році. Його метою були загострення і дестабілізація суспільно-політичної та соціально-економічної ситуації, розпалювання міжетнічних і міжконфесійних конфліктів.  

У листопаді 2020 року СБУ відкрила кримінальне провадження щодо Шарія за статтею “Посягання на територіальну цілісність і недоторканність України”. Зробили це після того, як на своєму ютуб-каналі блогер використав мапу України, на якій не було окупованих територій Криму і Донбасу.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter