Кримчанин Екрем Крош розповів про катування в Сімферопольському СІЗО №2

Дата: 24 Січня 2024
A+ A- Підписатися

Кримський політв’язень Екрем Крош уперше в суді розповів про знущання і тортури, які пережив у кримському слідчому ізоляторі. 

Повністю його розповідь оприлюднило видання “Ґрати“.

Екрем Крош. Фото: «Кримська солідарність» Екрем Крош. Фото: “Кримська солідарність”

Кримський політв’язень розповів, що 27 квітня 2023 року його етапували із СІЗО-1 Сімферополя до СІЗО-2 і тюремники влаштували йому, за його словами, “жорстке приймання”.

Через те що він не зліз сходами з автозака, його “кинули, як м’яч, на землю разом із сумками”.

“Речі та продукти розлетілися на всі боки. Поки я намагався їх зібрати, мене били: хто руками, хто ногами. Облич я не бачив: ці люди були в масках, кричали на мене матом”, – розповів Екрем Крош.

Після цього його та інших підслідних завели в будівлі СІЗО.

“Посадили навпочіпки, змусили підняти руки над головою пальцями вгору. Так ми сиділи близько двох годин. Того, хто опускав руки, били. Когось ногами, когось кулаками. Потім до мене підійшов співробітник. Його голос відрізнявся від інших, було чутно кавказький акцент. Він почав бити мене по голові, кричав, щоб я віддав сім-картки. Я відповідав, що в мене їх немає. Але він кричав матом, горлав, що я брешу, вдарив мене електрошокером. Мене відкинуло в бік, потім був удар коліном по ребрах. Так тривало близько двох годин”, – згадує злочин громадянина Російської Федерації кримський політв’язень.

Бранець Кремля твердить, що знущалися не тільки з нього, а й з інших. Але чомусь саме до нього була особлива увага.

Після цього його “поволокли бетонною підлогою на обшук”. Співробітники СІЗО сказали повністю роздягнутися.

“Я зняв верхній одяг, залишив на собі тільки бриджі та майку. Сказав, що я мусульманин і більше не можу нічого зняти. Силовики відповіли матом, що їм байдуже, повалили на підлогу і повністю роздягнули. Майку порвали, бриджі розійшлися по шву”, – переповів бранець Кремля.

Усі продукти від рідних, які йому передали ще в СІЗО-1, Екрем Крош взяв із собою. Це було приблизно 25 кілограмів – два великі пакети. З харчових продуктів йому росіяни нічого не віддали – забрали навіть цигарки із сірниками. 

Екрем Крош згадує, що він шість днів провів у камері на першому поверсі. Щодня його виводили на прогулянку на десять хвилин. У лазню він ходив один раз, і то лазник сказав, що в нього є всього п’ять хвилин на миття. Заперечувати не можна – відразу б’ють електрошокером.

“У камері на тумбочці лежав текст гімну Росії. Кожен підслідний мав його вивчити й розповісти. Я сказав черговому, що не можу його вчити через свої релігійні та політичні поняття. Але він відповів, що йому байдуже: я вчитиму гімн, і йому байдуже на мої поняття”, – розповів політв’язень.

Крім того, йому також забороняли робити намаз – обов’язкову п’ятиразову мусульманську молитву.

“Під час намазу був відбій – на мене писали заяви, що я “злісний порушник порядку”. За це не били, але змушували писати пояснення. Пересувався в СІЗО-2 тільки з руками за спиною, у позі ластівки, тому облич співробітників я не бачив. Вони не дозволяли підіймати голову”, – розповів Екрем Крош.

Він також згадує, як 9 травня його разом з іншими затриманими вивели на прогулянку, де можна курити. У камері це заборонено. Співробітники зупинили його та ще трьох співкамерників й запитали, чому він не вітає їх зі святом.

“Я відповів, що для мене це не свято і я не зобов’язаний когось вітати. У відповідь мені сказали, що тепер нікому не дадуть сигарети. Увесь той час, що я був у СІЗО-2, відбувалося одне й те саме: під час вечірньої перевірки мене змушували розповісти слова гімну. Я завжди відповідав, що не буду”, – каже він.

Але 11 червня 2023 року, за його словами, перевірка була особливо жорстокою.

“До нас прийшли близько 18-ї години. Перед відбоєм, о десятій вечора, співробітники СІЗО в масках вивели мене в кімнату зберігання речей. Там вони психологічно тиснули на мене, погрожували, що поламають мене. Я взагалі нічого не говорив, читав про себе дуа (молитва. – Ред.). Один із силовиків побачив, що в мене ворушаться губи, і звернув на це увагу інших. Старший зміни сказав іншому: “Неси “вихователя”. Той приніс електрошокер”, – згадує політв’язень.

Співробітники СІЗО били по ногах нижче таза. Потім вдарили шокером трохи нижче пахви, у м’яке місце, – його відкинуло. Після цього вони підняли його та почали бити по внутрішньому боці ніг, по голові.

“Я чув запах перегару. Хтось був п’яний. А може, і всі вони. Потім мене завели назад у камеру. Наступного дня я написав скаргу на співробітників СІЗО-2 начальнику Миколі Рябову. Коротко описав їхні дії. Вранці мене вивели до Рябова в кабінет. Щойно я зайшов, Рябов схопився з місця і вдарив мене у вухо і в зону біля лівого ока. Кричав, що я терпила, що [як смію] на співробітників [скаржитися], що “[береги] взагалі поплутав”. Я очікував, що трапиться щось ще, але нічого не сталося”, – розповів Крош. 

20 червня його знову перевели в СІЗО-1. Політв’язень припускає, що на це вплинуло те, що він побачився з дружиною та матір’ю. На цього короткостроковому побаченні він їм усе розповів, і вони та його співкамерники бачили синяк, який йому поставив начальник СІЗО-2 Рябов.

Як відомо, ісламську політичну партію “Хізб ут-Тахрір” Верховний суд РФ визнав терористичною 14 лютого 2003 року на закритому судовому засіданні. Ця релігійна організація легально діє в Україні, зокрема в тимчасово окупованій Автономній Республіці Крим. Росія всупереч міжнародному гуманітарному праву використовує в Криму своє кримінальне законодавство.

Правозахисники вважають, що рішення Верховного суду РФ ухвалено необґрунтовано, з порушенням гласності та рівності сторін, оскільки в закритому процесі брала участь лише сторона обвинувачення, а саме ФСБ. Представники організації не мали змоги донести свою позицію до справи. Водночас на території більшості країн світу організація діє без обмежень на рівні національних законодавств. В Україні діяльність партії не заборонено, активісти організації займалися випуском газети, могли відкрито говорити в ЗМІ та проводити масові публічні заходи.

У лютому 2014 року Росія розгорнула протиправну військову операцію із захоплення Кримського півострова.

Кримських татар заарештували в тимчасово окупованому Росією Джанкої в серпні 2022 року за звинуваченнями у зв’язках з ісламською політичною партією “Хізб ут-Тахрір”. Основним доказом у цій кримінальній справі є аудіозапис розмови у мечеті за 2015 рік. Еміль Курбедінов упевнений, що її витягли з архівів ФСБ через вісім років. За його словами, усі ці роки ці люди кримінально не переслідувалися і жодної небезпеки для суспільства не становили.

38-річний кримський татарин займався ремонтом побутової техніки і дбав про сім’ю заарештованого брата – активіста Енвера Кроша, якого у 2015 році катували струмом, щоб завербувати в ФСБ, а 2022 року затримали за підозрою в причетності до “Хізб ут-Тахрір” і знову катували.

25 січня 2023 року “Київський районний суд” у Сімферополі заарештував Екрема і відправив у СІЗО-1 Сімферополя. Через чотири місяці його перевели в СІЗО-2 – нову установу ФСВП Росії в Криму, яку відкрили 2022 року. З чим було пов’язане переведення, ексслідчий СБУ та чинний слідчий ФСБ Криму Дмитро Сергійович Грамашов не пояснив. З початком судового процесу в російському Південному окружному військовому суді в серпні 2023-го Екрема етапували до СІЗО Ростова-на-Дону. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter