Кримські школи не можуть впоратися з кількістю учнів – експерт

Дата: 04 Вересня 2018
A+ A- Підписатися

Школи в окупованому Криму не можуть впоратися з кількістю учнів.

Про це в ефірі Радіо Крим.Реалії заявив аналітик українського Центру громадянської освіти “Альменда” Олег Охредько.

За його словами, зменшення кількості навчальних закладів на півострові і нестача вчителів відбиваються на якості освіти в Криму.

“Якщо 2014 року приблизно 5% учнів у Сімферополі займалися у другу зміну, то минулого року – вже 9%, цьогоріч – 13%. Тобто школи елементарно задихаються, і не через те, що зростає кількість дітей. До анексії в Криму було приблизно 580 шкіл, а сьогодні лише 530, у Сімферополі з 50 залишилося 48. Мені здається, російська влада намагається і таким ось чином видавити людей із Криму… Кількість учителів увесь час зменшується – їхні зарплати, що декларуються на рівні приблизно 20 тисяч рублів, не виплачують у повному обсязі. Зараз намагаються запровадити другу іноземну мову, навіть багато в чому на шкоду кримськотатарській і українській. Звісно, це все відбивається”, – сказав Охредько.

У Криму до початку навчального року виявилися не готовими близько 20 шкіл і дитячих садків. Освітні установи в Сімферополі та Сімферопольському районі, Євпаторії, Джанкойському районі, Саках і Ленінському районі не змогли отримати російську ліцензію. За словами підконтрольного Кремлю голови парламенту півострова Володимира Константинова, це пов’язано з низкою порушень, що стосуються старих будівель, дахів, що протікають, відсутності спортзалів.

У школах Сімферополя не вистачає вчителів початкових класів, російської мови та математики, повідомила в ефірі радіо “Спутник в Крыму” начальниця управління освіти російської адміністрації міста Тетяна Сухіна. За її інформацією, відсутні вакансії школи закриватимуть за допомогою молодих фахівців і чинного складу.

Нагадаємо, за даними активіста Українського культурного центру в Криму Леоніда Кузьміна, на півострові з семи українських шкіл, які були до окупації, не залишилося жодної. Раніше член Меджлісу кримськотатарського народу Ескендер Барієв повідомляв, що із 16 шкіл з кримськотатарською мовою навчання на півострові залишилося сім.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter