Крим у п’ятірці територій із найгіршим рівнем свободи преси – Freedom House

Дата: 28 Квітня 2017
A+ A- Підписатися

Окупований Росією Крим увійшов до п’ятірки територій із найгіршим рівнем свободи преси.

Про це йдеться у матеріалах щорічної доповіді “Свобода преси – 2017” міжнародної організації Freedom House.

Рівень Криму вже третій рік поспіль оцінюють у 94 бали зі 100 можливих, де сто – це максимум несвободи. Менше свободи тільки в ЗМІ Північній Кореї, Туркменістану та Узбекистану.

У зв’язку з винесенням оцінки Криму Freedom House нагадує, що аналізує деякі території окремо від незалежних країн. Freedom House визначає, які саме території аналізувати окремо, виходячи з низки критеріїв. У звіті “Свобода преси” оцінюється рівень свободи преси в певних географічних межах, незалежно від того, чи ця територія перебуває під впливом держави, недержавних акторів чи іноземних сил.

У Freedom House вважають, що рівень громадянських свобод і політичних прав на півострові відрізняється від стану зазначених прав і свобод на іншій території Україні.

У той же час Україна, яка стоїть у рейтингу окремо від Криму, потрапила до групи країн з “частково вільною пресою”. Вона, як і минулого року, набрала 53 бали.

В 2015 році ситуація зі свободою ЗМІ в Україні була гіршою – тоді залежність преси країни оцінювалась у 58 балів.

Росія і Білорусь визначені як країни “без свободи преси”. Вони отримали по 83 негативних бали зі 100 найвищих.

Freedom House також відніс Україну до групи країн, які наступного року “можуть зазнати істотних змін щодо свободи преси в кращу або гіршу сторону”.

“Останні демократичні досягнення в цілому зміцнили свободу ЗМІ в Україні, але обмеження щодо російських видань та спроби підтримувати “патріотичне” висвітлення інформації ставлять під сумнів прихильність уряду цієї країни до незалежності засобів масової інформації”, – пояснюють в організації.

При цьому Freedom House визнає, що Україна зараз зіткнулася з підконтрольними Кремлю ЗМІ, які поширюють дезінформацію, підривають легітимність українських інститутів, посилюють кризу в країні, тож Київ обмежив доступ до численних російським ЗМІ та заборонив в’їзд десяткам російських журналістів.

Однак організація вважає поганим сигналом заборону в Україні “російського незалежного телеканалу “Дождь”.

“Проблеми конфлікту на сході України і незаконної окупації Криму навряд чи будуть вирішені швидко і легко, тож українська влада перешкоджатиме вільним потокам інформації з метою захисту національної безпеки, а це може істотно зменшити свободу преси в країні в найближчі роки”, – підкреслюють дослідники Freedom House.

Нагадаємо, Україна отримала рейтинг частково вільної країни у звіті “Свобода у світі –2017”, частково вільної – у звіті “Свобода преси – 2016”, частково вільної – у звіті “Свобода в Мережі – 2016”, і має оцінку рівня демократії 4,68 за шкалою від 1 до 7, де 7 є найгіршою можливою оцінкою, в доповіді “Країни перехідного періоду – 2016”.

Freedom House є найстарішою неурядовою організацією у Сполучених Штатах Америки. Організація бачить свою місію у поширенні та захисті демократії та свободи по всьому світу. Ми переконані, що свобода є можливою лише в умовах демократичних політичних систем, у яких влада підзвітна власному народові; де панує верховенство права; і де гарантовані свобода вираження думки, зібрань та віросповідання.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter