Країни–учасники Кримської платформи ухвалили спільну заяву за результатами саміту: що увійшло в документ

Дата: 13 Вересня 2024
A+ A- Підписатися

За підсумками саміту Міжнародної Кримської платформи, його учасники ухвалили Спільну заяву, в якій серед іншого  наголосили на непохитній відданості справі відновлення суверенітету і територіальної цілісності України, включно з деокупацією Криму. Ці цілі планують досягти через подальше надання Україні всебічної політичної, фінансової та військової допомоги у протистоянні російській агресії. 

Про це йдеться у заяві на сторінці Кримської платформи.

Учасники Кримської платформи наголосили, що припинення агресивної війни РФ проти України та відновлення суверенітету і територіальної цілісності України в межах її міжнародно визнаних кордонів має бути забезпечене для відновлення поваги до Статуту Організації Об’єднаних Націй та норм і принципів міжнародного права.

Ми запрошуємо інші держави та організації розглянути можливість приєднання до Міжнародної Кримської платформи", – мовиться в заяві.

На одному майданчику четвертий саміт зібрав 60 представників різних країн та міжнародних організацій задля обговорення проблем в окупованому Криму та пришвидшення деокупації півострова. 

Цьогоріч розширилася географія участі країн і міжнародних організацій. Вперше учасниками урядового формату Кримської платформи стали Аргентина, Організація Чорноморського економічного співробітництва та Міжнародний Альянс з питань свободи релігій та віросповідань.

У межах четвертого саміту Кримської платформи відбулося, зокрема, відкриття у Києві Меморіалу пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу. 

Основними питаннями, обговорюваними на саміті, були збереження територіальної цілісності України, реінтеграція територій, тимчасово окупованих Росією, звільнення цивільних заручників, досягнення України в Чорноморському регіоні, та спростування міфів щодо українського Криму.

Читайте також: На Кримській платформі Зеленський закликав країни до єдності заради справедливого миру

Свою підтримку територіальній цілісності України висловили президент Литви, прем’єр-міністри Латвії та Хорватії, голови парламентів Молдови та Чехії, державний секретар у закордонних справах Великої Британії, державний секретар США та інші лідери та організації.

Під час саміту державний секретар Сполучених Штатів Америки Ентоні Блінкен наголосив, що квазівибори, примусове вивезення дітей з Криму, незаконне затримання активістів, нав’язування російської мови, культури та релігії – це не окремі випадки, це шаблон того, що робить Росія з будь-якою частиною України, яку вона окуповує. 

Держсекретар переконаний, що Володимир Путін хоче захопити всю Україну, адже він відкрито говорить про відновлення Російської імперії.

“Крим — це те, за що борються українці. Вони борються за невідчужне право визначати своє майбутнє, за повагу до прав і свобод, за територіальну цілісність — це те, що прописано у Статуті ООН”, – заявив Блінкен.

Блінкен також підкреслив успіхи України у пошкодженні третини ВМС Росії та створенні зернового коридору.

Президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн наголосила, що за 10 років окупації Крим став для росіян випробувальним майданчиком для жорстоких тактик, які Росія тепер використовує по всій окупованій частині України. Трагічні відлуння депортації кримських татар радянської епохи звучать сьогодні: зникнення, тортури, спроби знищення кримськотатарської культури та переслідування журналістів і правозахисників.

Урсула фон дер Ляєн запевнила, що Європа підтримує Україну в документуванні кожного зі злочинів і допоможе забезпечити, щоб правосуддя було здійснено, адже “мир без правосуддя — це не мир”.

Справжній мир — це той, який гарантує, що війна не може повернутися. Мир, який дозволяє людям зосередитися на своєму майбутньому. Саме тому інтеграція України до Європейського Союзу є в центрі наших зусиль”, – наголосила Урсула фон дер Ляєн.

Президентка Європейської комісії також нагадала, що Європа була на боці України з першого дня агресії Росії, і вже надала понад 118 мільярдів євро підтримки, і ще багато чого попереду. Вона також заявила, що спроби Путіна зламати дух України зазнали невдачі. Натомість Україна тримається сильною.

“Наші народи ніколи не були настільки близькими. Разом ми вистоїмо і переможемо, об’єднані нашою відданістю вільній і демократичній Україні”, – заявила Урсула фон дер Ляєн.

Віцепрезидент Інституту миру США, посол США в Україні (2006–2009 рр.) Вільям Тейлор вважає, що військова поразка путінської армії – це шлях до досягнення миру в Україні. Він переконаний, що важливий фактор для досягнення цієї мети – максимальна консолідація всіх міжнародних партнерів, союзників України, які зможуть дати відсіч у вигляді санкцій, дипломатичної ізоляції Російської Федерації від цивілізованого світу.

“Коли Путін зрозуміє, що українці не здадуться, що американці продовжать постачати зброю і фінансування Україні. Коли він зрозуміє, що європейці не здадуться і не перестануть підтримувати Україну, тоді він усвідомить, що йому не перемогти, і йому доведеться шукати інший вихід”, – упевнений Тейлор.

У рамках саміту Кримської платформи говорили й про порушення прав людини в тимчасово окупованому Криму.

Перший заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Наріман Джелял, звертаючись до аудиторії кримськотатарською мовою, заявив, що представницький орган кримськотатарського народу вимагає звільнити з російських в’язниць усіх українських військових і цивільних полонених, про що йдеться і в  рамках української Формули миру, запропонованої Президентом України.

Нагадаємо, у 2021 році російські окупати незаконно заарештували заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу після участі в першому Інавгураційному саміті Кримської платформи та засудили за сфабрикованою кримінальною справою. Джеляла звільнили з російського полону у межах взаємного звільнення утримуваних осіб 28 червня 2024 року.

Наріман Джелял

“Україна одинадцятий рік протистоїть російській агресії. Мета Росії протягом століть не змінилася — вона намагається знищити незалежну Українську державу та поневолити українську націю”, — заявив Наріман Джелял. Він підкреслив, що будь-які територіальні поступки не лише не призведуть до бажаного миру, але й навпаки – стануть насамперед несправедливістю щодо корінних народів України, в першу чергу через систематичні порушення окупантами прав людини, політичні переслідування та арешти усіх незгодних з російською окупацією.

Заступник голови Меджлісу додав, що з перших днів російської окупації найбільш консолідованими в підтримці територіальної цілісності України були корінні народи України, і саме з цієї причини вони зазнали найжорсткіших репресій з боку російських окупантів. Він переконаний: “Україна більше за всіх прагне примирення та миру,  однак цього примирення не можна досягти шляхом компромісів зі совістю, територією та незалежністю”.

Напередодні Офіс президента повідомив, що 30–31 жовтня в Канаді відбудеться конференція щодо четвертого пункту формули миру “Звільнення полонених і депортованих осіб”.

Нагадаємо, у листопаді 2022 року Володимир Зеленський представив план, який складається з десяти пунктів, відомий як “формула миру”. Зокрема, він передбачає, що будь-які переговори з Москвою можуть розпочатися лише після повернення нею всіх зайнятих територій, зокрема, Криму, та виведення військ з усіх тимчасово окупованих нею регіонів.

За даними Уповноваженого Верховної Ради з прав людини Дмитра Лубінця, Росія утримує у полоні понад 14 тисяч цивільних громадян України. Кількості полонених українських військових українська влада не називає. 

З російського полону внаслідок 55 обмінів Україна змогла повернути з російського полону 3 300 громадян.

Кримська платформа – це ініційований Україною міжнародний консультаційно-координаційний формат, спрямований на підвищення ефективності міжнародного реагування на окупацію Криму, відповідь на зростання загроз безпеці, посилення міжнародного тиску на Росію, запобігання подальшим порушенням прав людини та захист жертв російського режиму, а також досягнення головної мети – деокупації Криму та повернення його Україні.
 
Парламентський вимір Кримської платформи має на меті підвищити обізнаність світових лідерів та широкої громадськості про російську окупацію Криму, порушення прав людини, безпекове становище в Чорноморському регіоні, глобальну продовольчу безпеку і світовий порядок, заснований на правилах.
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter