Росіяни кажуть полоненим, що цивільних заручників повернуть наприкінці війни, “коли досягнуть своєї мети”

Дата: 20 Лютого 2024
A+ A- Підписатися

Росія не зацікавлена в поверненні або обмінах цивільних полонених, тому що хоче повернути лише своїх військових. Окупанти кажуть полоненим, що цивільних заручників повертатимуть лише наприкінці війни й після того, як “РФ досягне своєї мети”.

Про це розповів колишній полонений та керівник медпункту механізованого танкового батальйону 59 бригади Юрій Армаш під час медіамарафону “10 років російської агресії в Україні. Шлях до справедливості”, повідомляє кореспондент видання ZMINA.

За словами Армаша, мета країни-агресора полягає в тому, щоб повернути своїх військових, яких після звільнення можна буде знову відправити на фронт. Через це в цивільних заручників з кожним днем полону згасає бажання жити. Юрій бачив, як люди не витримували та накладали на себе руки.

Медик стверджує, що в російських в’язницях цивільних катують, так само як і військових. Застосовують також сексуальне насильство, водночас стать жертви не відіграє жодної ролі. 

Я бачив, що в Новій Каховці були й діти. Насправді це так. Мало хто про це говорить. І мало хто хоче про це взагалі чути. Коли ми були в полоні, росіяни нам казали, що цивільних мінятимуть лише наприкінці війни. Тоді, коли РФ доможеться свого. Вони не в пріоритеті“, – каже військовий медик.

Як стверджує Армаш, у Новій Каховці він бачив, що обмінювали лише посадовців, а не всіх цивільних. Їх міняли, бо вони були в пріоритеті.

Найбільше засмучує військового медика той факт, що міжнародні та національні організації не звертають уваги на стан людей, які перебувають у полоні. Навіть після того, як він надав їм свідчення про військових та цивільних, з якими  перебував у полоні. Чоловік також повідомив їм, що через систематичні катування та знущання люди були на межі смерті.   

Чому? Я не розумію. Я не знаю, що має статися, щоб почали дивитися відкритими очима на цю ситуацію. І дивитися глобально“, – каже Армаш.

Нагадаємо, міжнародні партнери мають створити ефективний механізм для визначення місцеперебування українських цивільних заручників. Оскільки зараз багато громадських організацій докладають колосальних зусиль, щоб знайти людей, викрадених та перевезених до місць неволі росіянами.

Російська Омбудсманка Тетяна Москалькова досі не надала жодної інформації щодо понад 1900 зниклих цивільних, списки яких Уповноважений Верховної ради України з прав людини Дмитро Лубінець передав їй у січні під час зустрічі в Анкарі. 

Як відомо, у січні 2023 року під час третього раунду перемовин між російською Омбудсманкою Тетяною Москальковою та українським Уповноваженим з прав людини Дмитром Лубінцем посадовці говорили про пришвидшення повернення українських військовополонених та звільнення цивільних заручників, яких утримують у РФ.

Лубінець передав Москальковій списки з близько 2 тисяч цивільних осіб, щодо яких Україна не має інформації, де вони перебувають та в якому фізичному стані.

Омбудсман уточнив, що за основу формування списків узяли віковий ценз та передали перший список осіб, яким виповнилося понад 70 років, а також список громадян України, яким виповнилося більш як 65 років і які перебувають у важкому медичному стані. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter