“Країна вільних. Будь собою”: організатори КиївПрайду розповіли про заплановані заходи

Дата: 07 Червня 2018
A+ A- Підписатися

Цьогорічний слоган КиївПрайду, який відбудеться 8-17 червня, – “Країна вільних. Будь собою”. 

Про це на брифінгу 7 червня в Українському кризовому медіацентрі розповів голова PR-департаменту КиївПрайду Тимур Левчук, передає кореспондент Центру інформації про права людини

“У це повідомлення ми вкладаємо, що в Києві та інших містах України є люди, які виступають за свободу. Ми виступаємо проти того, аби когось інакшували, дискримінували та утискали в правах. Про це буде цьогорічний Марш рівності. Це буде найрівніша подія. Ми хочемо розширяти рамки свободи, аби ЛГБТ-спільнота та інші дискриміновані групи в Україні були почуті”, – розповів він. 

“Цьогорічна тема КиївПрайду – видимість ЛГБТ-спільноти в українському суспільстві. Ми плануємо говорити, яким чином представники ЛГБТ-спільноти представлені в політичних, соціальних та економічних процесах України, як вони впливають чи не впливають на зміни і про причини тенденцій”, — додала програмна директорка громадської організації “КиївПрайд” Анна Шаригіна

Директорка КиївПрайду Руслана Панухник нагадала, що результати дослідження NDI показали, що 5% українців знають особисто гея чи лесбійку. 

“Коли я починала готувати безпеку маршу у 2015 році, тоді в поліції мене запитали: “А хіба у нас є геї? Хто буде виходити на марш?” Минулого року вийшли 3 тисячі людей. Ми – ваші друзі, ваші сусіди, ваші колеги, які поряд з вами”, – каже вона. 

Анна Шаригіна розповіла, що сьогодні постраждалі від нападів представники ЛГБТ-спільноти рідко звертаються до поліції через стигматизацію та гомофобне ставлення слідчих. 

Відповідаючи на запитання блогера Олександра Кривенка про Марш “За традиційну сім’ю”, Тимур Левчук повідомив, що організатори КиївПрайду задоволені, що цей захід відбувся безпечно. 

“Як ми побачили, ЛГБТ-спільнота не намагалась блокувати цей марш, перекривати маршрути, не закликала місцеву владу та Національну поліцію блокувати захід чи намагалась через суд заборонити марш. Я сподіваюсь на солідарність із боку учасників Маршу “За сім’ю”, які також не будуть перешкоджати Маршу рівності”, – сказав він. 

Тиждень КиївПрайду почнеться з показів документальних стрічок. За словами координатора програми “ПрайдКіно” Богдана Алтинніка, 8-10 червня демонструватимуться документальні стрічки, які зачіпають тему ідентичності людини, сексуальності та релігійних переконань. Окрім цього, у рамках кінопоказів організатори запланували спілкування з режисерами. 

12 червня презентують дослідження КиївПрайду про бар’єри в доступі до правосуддя для ЛГБТ. Дослідження обговорять судді, адвокати та представники влади. 

За словами Анни Шаригіної, 14-15 червня відбудеться ПрайдФорум, де зберуться представники та представниці прайдів з різних країн.

“Вони будуть обговорювати, як можна розвивати прайд-рух у сучасній ситуації. Ми говоритимемо, зокрема, про регіональні прайд-рухи. Окрім цього, обговорюватимуть, як у світі ЛГБТ-люди стали суб’єктами політичних процесів, як вони впливали на політичні процеси і чому в Україні досі це не відбувається”, – повідомила вона. За її словами, заходи тижня КиївПрайду відкриті, але через те, що у деяких локацій місця обмежені, передбачена реєстрація. 

У неділю 17 червня відбудеться фінальна подія КиївПрайду для всіх бажаючих — Марш рівності

“Цього року ми очікуємо 5 тисяч учасників маршу. Організатори та організаторки КиївПрайду на кількох зустрічах із київською владою та Національною поліцією погодили заходи безпеки та отримали гарантування забезпечення громадського порядку. Тому чекаємо всіх 17 червня о 9:00 біля Національної опери України”, – повідомила Руслана Панухник, директорка громадської організації “КиївПрайд” і додала, що маршрут ходи за рівні права оприлюднять пізніше. 

Окрім цього, організатори пропонують заздалегідь зареєструватися для участі в марші. Вони надішлють бажаючим відвідати захід безпекову інструкцію, інформацію про час і місце проведення маршу та детальну інформацію про шляхи і способи відходу після його завершення.

Нагадаємо, 29 травня під стінами Офісу Уповноваженого Верховної Ради з прав людини паралельно відбулися дві акції. Одна – на підтримку представниці Омбудсмана з дотримання прав дитини та сім’ї Аксани Філіпишиної, інша – прихильників “традиційних цінностей” з вимогою її звільнення. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter