Кожний четвертий випадок насильства над дитиною пов’язаний з війною на Донбасі – дослідження

Дата: 30 Червня 2016
A+ A- Підписатися

Серед випадків насильства в сім’ї, пов’язаних з воєнними діями та збройними конфліктами, спеціалісти називають найчастіше психологічне насильство.

Нещодавно Міжнародний правозахисний центр “Ла Страда-Україна” спільно з Мінсоцполітики оприлюднив дані Всеукраїнське дослідження “Ризики збільшення насильства щодо дітей в контексті військової агресії та аналіз готовності спеціалістів надавати дієву допомогу дітям, які постраждали від насильства, зокрема сексуального”.

Дослідження охопило період з квітня 2014 року по травень 2016 року (від початку військового конфлікту на сході України).

Кількість опитаних, хто надав повну інформацію для дослідження, 262 респондента.

Опитування проводилося серед тих, хто працює з дітьми, зокрема, спеціалістів служб у справах дітей, центрів соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, департаментів соціального захисту населення, територіальних підрозділів Національної поліції України та інших структур.

Так, згідно з дослідженням, серед опитаних респондентів 53% вказали, що фіксували в своїй роботі випадки насильства або жорстокого поводження з дітьми. Серед них – майже кожен четвертий (23,7%) фіксував випадки, які були пов’язані з воєнними діями та збройними конфліктами.

Ті спеціалісти, які стикалися з випадками насильства або жорстокого поводження з дітьми, найбільше зазначали про насильство з дітьми в сім’ї, зокрема фізичне (70 осіб), психологічне (66 осіб), сексуальне (21 осіб) та економічне (11 осіб).

Також респонденти знають про конкретні випадки, коли дитину били рукою або давали ляпас (74 осіб), принижували гідність, ображали (наодинці або в присутності інших) (63 осіб), били руками або ногами (24 осіб), примушували займатися сексом силою (зґвалтування) (19 осіб) та залякували, шантажування.

Утім, серед загальної кількості випадків, пов’язаних з воєнними діями та збройними конфліктами, спеціалісти називають найчастіше психологічне насильство.

Серед тих, хто здійснює насильство, спеціалісти називають батьків та однолітків. Насильницькі дії проти дітей найчастіше відбуваються вдома, в сім’ї.

Основні фактори, які можуть впливати на збільшення випадків насильства або жорстокого поводження з дітьми в контексті війни, спеціалісти пов’язують з вихованням та загальною атмосферою в сім’ї: наявність факту насильства в сім’ї, вживання алкогольних та наркотичних речовин членом родини, недостатня увага до дитини з боку батьків, скрутне матеріальне становище в сім’ї тощо.

Також зазначалося про вплив новин в ЗМІ про кримінальні злочини та відсутність реабілітації осіб, які були в зоні АТО та які можуть становити загрозу дитині.

Водночас кожен четвертий спеціаліст переконаний, що близько половини (50%) випадків залишається ще “в тіні”, ніким не зареєстрованими.

Ще одна проблема – інформація про випадки насильства або жорстокого поводження з дітьми з різних джерел не узагальнюється в єдиний реєстр. Частина респондентів погоджуються з твердженнями, що з існуючої статистики неможливо виокремити випадки, які пов’язані/були спричинені в контексті війни; статистику таких випадків більшість організацій не веде, тому важко оцінити реальну її кількість.

Також у дослідженні представлена загальна статистика звернень з приводу насильства в сім’ї.

Так, за даними Департаменту превентивної діяльності Національної поліції України, у 2015 році виявлено 45 012 сімей, у яких застосовувалось насильство до членів родини (49 287 сімей – у 2014 році).

За даними Департаменту сімейної, гендерної політики та протидії торгівлі людьми Мінсоцполітики щодо випадків насильства з дітьми, за 2015 рік найбільше звернень щодо насильства в сім’ї спостерігалося в м. Києві (11 099), Дніпропетровській (7 319), Вінницькій (6 559) та Львівській областях (5 896).

Всього по Україні зафіксовано 103 101 таких звернень, з них надійшло від дітей – 706. В динаміці кількість звернень по окремим областям значно зросла. На обліку перебуває 1 136 дітей – найбільше в Дніпропетровській (123 осіб), Одеській (86 осіб), Кіровоградській, (69 осіб) та Харківській (68 осіб) областях.

Однак зведеної інформації щодо кількості випадків насильства або жорстокого поводження з дітьми в контексті воєнних дій та збройних конфліктів, яку можна було б використовувати для оцінки чисельності випадків, немає. Експерти дослідження кажуть, що через це важко оцінити реальну поширеність таких випадків.

Опитування передбачено Планом заходів з реалізації Національної стратегії у сфері прав людини на період до 2020 року. І проводилося ГО “Українським інститутом соціальних досліджень імені О. Яременка” на замовлення громадської організації “Ла Страда-Україна” у співпраці з Міністерством соціальної політики.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter