Кожне п’яте звернення з питань АТО на Національну “гарячу лінію” стосується домашнього насильства

Дата: 27 Липня 2016
A+ A- Підписатися

Упродовж першого півріччя на Національну “гарячу лінію” з попередження домашнього насильства, торгівлі людьми та ґендерної дискримінації надійшло 16 685 дзвінків. Левова частка, а це 93,1%, стосується питань попередження домашнього насильства.

Такі дані на запит Центру інформації про права людини надала правозахисна організація “Ла Страда-Україна”, яка супроводжує “гарячу лінію”.

Серед зафіксованих звернень, у близько 150 дзвінках йшлося про питання, пов’язані з АТО. Зокрема, з них 38,1% – щодо посттравматичного стресового розладу у військовослужбовців.

Близько 27 звернень (18,5%) стосувалися насильства в сім’ях АТО.

“Офіційно цю категорію ми почали відслідковувати лише з початку 2016 року, хоча такі дзвінки надходили і в минулому році. Кожен п’ятий дзвінок, пов’язаний з АТО, стосувався насильства в сім’ях військових. На перший погляд, здається, що це не такий уже і високий показник, але проблема є значно глибшою. І таких дзвінків стає все більше”, – коментує Альона Кривуляк, директорка департаменту гарячих ліній “Ла Страда-Україна”.

Держава статистики щодо насильства в сім’ях учасників АТО не веде.

Нагадаємо, наразі триває інформаційна кампанія “Війна, яка не відпускає”, яку проводить Центр інформації про права людини за підтримки Українського жіночого фонду.

У рамках кампанії відбулася зустріч з колишніми солдатами, які розповіли, що насильство зазвичай відбувається в тих сім’ях, де солдат був незадоволений собою під час перебування на війні, не дав вчасно відсіч в бою, а тепер “воює” вдома.

Однак бійці неодноразово озвучували, що побутове насильство деякі учасники АТО проявляли і ДО участі в бойових діях, просто раніше на це “суспільство не звертало увагу”. Учасники зустрічі підкреслили, що в нинішній ситуації вони є “вразливою групою” і увага щодо них в контексті проблеми сімейного насильства значно підвищена.

Солдати також зауважили, що командування армії не приділяє достатньої уваги темі подолання агресії, змін людини, проживання ситуацій, проблем адаптації й агресивним проявам бійця до сім’ї. Здебільшого допомагають психологи з волонтерських організацій.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter