Кожна тридцята дитина в Україні виховується в інтернаті – Уповноважений з прав дитини

Дата: 07 Червня 2016
A+ A- Підписатися

Кожна 30-та дитина в Україні перебуває в інтернатному закладі.

Про це заявив Уповноважений Прездента України з прав дитини Микола Кулеба, назвавши це справжньою трагедією для суспільства та кожного громадянина.

Це справжня війна в інтернатах, де діти страждають не менше ніж під час реальних бойових дій. Розв’язання цієї проблеми – це не тільки питання фінансування чи політичних рішень, що, безумовно, важливо. Це питання ставлення суспільства до своїх дітей та зміни цінностей державної політики і суспільства в цілому”, – заявив Микола Кулеба під час відкриття “Саміту супергероїв для дітей. Від візії до змін”.

У цілому понад 100 000 дітей в Україні та близько 8 мільйонів у світі замкнені в інтернатах. 90% із них потрапили в систему через бідність батьків, неспроможність самостійно виховувати їх, порушення розвитку тощо. 

Державні інститути, що були створені аби захищати дітей та їх батьків, більше не здатні забезпечити єдність родини та допомогти батькам подолати тимчасові негаразди. У центрі уваги цієї системи залишаються, в першу чергу, самі інтернати, а забезпечення права дитини та виховання в сім’ї так і не стало пріоритетом для українського уряду. Подібна ситуація склалася у більшості країн Східної та Центральної Європи й Азії.

Щоб вирішити ці проблеми потрібна переорієнтація цінностей державної політики, де у фокусі уваги – саме дитина.

“Я шокована кількістю дітей в інтернатах, а особливо дітей, які мають хоча б одного з батьків та могли б жити в родині. Переорієнтація цінностей держави потребує докорінних реформ та потужної міжнародної підтримки, зовнішньої експертної допомоги, залучення досвіду інших країн”, – заявила Посол Великої Британії в Україні Джудіт Гоф

 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter