Кожна десята новина інтернет-видань “ДНР” та “ЛНР” містить мову ворожнечі – ІМІ

Дата: 24 Лютого 2017
A+ A- Підписатися

Кожна десята новина інтернет-видань так званих “ДНР” та “ЛНР” містить пряму мову ворожнечі. 95% таких новин стосується українських громадян та влади: “київська хунта”, “окупаційна влада”, “нацисти”, “карателі”, “київська кліка”, “бандерівці” тощо.

Такими є результати моніторингу інтернет-видань окупованих районів Донецької та Луганської областей України, який провела ГО “Інститут масової інформації” у січні 2017 року.

Окрім того, 11% матеріалів на аналізованих ІМІ ресурсах виявилися фейками, тобто містили неправдиву або недостовірну інформацію. Причому 87% всіх фейків стосувалися інформації про події в Україні і, зокрема, в зоні АТО.

Окрім прямих слів мови ненависті, інтернет-ЗМІ т. зв. “ДНР” та “ЛНР” містили багато новин з негативною емоційною конотацією щодо українців та України як у заголовках, так і в тексті. Наприклад: “Весна ознаменовалась бурными протестными маршами и принципиальным неприятием киевской хунты”, “Экс-каратель Савьюк “разнес” родной “Азов”: Это просто падаль в татуировках”, “Под Киевом охотники с тепловизорами по ночам стреляют по людям”, “Четвертый рейх: в Киеве топят печи книгами” тощо.

“Громадян, які наразі перебувають в штучно викривленому інформаційному просторі, сформованому ЗМІ на непідконтрольних Україні територіях, буде складно безболісно інтегрувати в українське суспільство. Місцеве населення перебуває під впливом пропаганди, яка розпалює ворожнечу і нагнітає страх і ксенофобські настрої щодо України. Тому надзвичайно важливим є відновити мовлення українських ЗМІ на цих територіях, і знівелювати вплив пропаганди”,  — заявила медіа-експертка Олена Голуб, керівниця моніторингових програм ІМІ.

Також, згідно з дослідженням, 82% матеріалів про самопроголошену владу так званих “Л/ДНР” у інтернет-ЗМІ на непідконтрольних українській владі територіях Донбасу є компліментарними, 18% є нейтральними, натомість критичних матеріалів немає взагалі.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter