“Кожен третій в’язень мріяв стати актором”: американський гурт зняв кліп про життя в українській колонії

Дата: 21 Жовтня 2019
A+ A- Підписатися

Американський гурт Slenderbodies зняв кліп у колонії на Київщині, в якому головні ролі зіграли звичайні в’язні.

Творці відео вирішили знімати кліп у колонії, щоб зруйнувати всі стереотипи про місця позбавлення волі та людей, які там перебувають. 

“Після всіх перемовин як локацію нам запропонували колонію в Київській області, де перебувають близько 600 в’язнів. Максимальний термін ув’язнення – 15 років. Ступінь тяжкості злочинів – від розбою до вбивств”,розповіла в інтерв’ю виданню The Village продюсерка Даша Дерягіна

За задумом режисерів, головні ролі у відео мали зіграти самі ув’язнені, а тому серед них провели кастинг. 

“Коли почали кастинг, біля актової зали зібралося близько 50 чоловіків. Ми викликали їх по одному, ставили перед камерою і просили відповісти на питання про мрії, цінності та власне життя, граючи три емоції – радість, злість / агресію та байдужість. Парадоксально, але кожен третій в’язень мріяв стати актором театру або кіно, кожен другий говорив про любов до сім’ї, але жоден не міг висловити емоцій, навіть якщо дуже хотів. Здавалося, у них “вимкнулася” можливість відчувати спектр емоцій, щойно вони перетнули поріг в’язниці”, – ділиться враженнями Дерягіна. 

Кадри з відео

Продюсерка кліпу розповіла, що в’язні, які погодилися знятись у відео, отримали від цього неабияке задоволення, а деякі після закінчення знімання навіть почали думати про справу, якою хочуть займатись у майбутньому: 

“За два тижні після зйомок нам зателефонував начальник в’язниці та сказав, що багатьох хлопців неможливо впізнати: їхня поведінка і соціально-моральні установки змінилися. У багатьох з’явилася мета. А були й такі, що за кілька місяців після зйомок проєкту достроково вийшли за зразкову поведінку”.

Гроші, які команда творців заплатила в’язниці за знімання,  витратили на закупівлю будматеріалів і ремонт будівлі. 

Відомо, що українці нечасто замислюються про те, як живуть люди в місцях несвободи, хоча, на жаль, кожен може потрапити туди. Тільки у вересні минулого року Міністерство юстиції розробило нові правила внутрішнього розпорядку установ виконання покарань. Відтоді ув’язненим дозволили носити бороди, курити в карцерах та спілкуватися безпосередньо з адміністрацією.

Окрім колоній в Україні наразі діють ще й декілька десятків слідчих ізоляторів, або СІЗО. Щоб розповісти про умови тримання там, видання ZMINA підготувало спеціальну інструкцію.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter