Костін: Знищення культурної спадщини України – це частина геноцидних намірів РФ

Дата: 29 Лютого 2024
A+ A- Підписатися

Масштабність і системність нападів на об’єкти культурної спадщини України свідчать про те, що це може бути частиною загальної політики керівництва Росії щодо знищення українського народу. 

Про це заявив Генеральний прокурор України Андрій Костін на конференції U4J. United for Heritage.

Наслідки обстрілу музею Григорія Сковороди. Джерело: телеграм-канал Олега Синєгубова

За словами Костіна, від початку повномасштабного вторгнення через російські атаки було пошкоджено чи повністю зруйновано понад 900 об’єктів культурної спадщини. За цими фактами правоохоронці відкрили понад 60 кримінальних проваджень. Обсяг збитків культурній сфері України на сьогодні оцінюють у 19 мільярдів доларів США. 

“Значна частина злочинної політики Росії спрямована на намагання стерти нашу національну ідентичність та культуру”, – підкреслив Костін.

Росія атакує культурні об’єкти по всіх регіонах України. Ба більше, у деяких випадках ці об’єкти, ймовірно, і були головною ціллю росіян. 

“Саме так виглядає геноцид. Це намір кожного дня вбивати наших громадян. Це намір позбавити нас майбутнього, навмисно викрадаючи в України десятки тисяч наших дітей. І це намір намагатися стерти нашу історію, знищуючи нашу культурну спадщину”, – заявив генпрокурор. 

Голова Євроюсту Ладіслав Хамран під час конференції також зазначив,  що розслідування фактів руйнувань об’єктів культурної спадщини мають стосунок і до розслідування злочину геноциду. Водночас, за його словами, такі атаки можна розцінювати і як частину злочину проти людяності. 

Нагадаємо, минулої осені Україна нарешті домоглася повернення “скіфського золота”. Майже протягом 10 років тривав судовий процес, у якому Україна вимагала повернути коштовності, вивезені на виставку до Амстердама з Криму ще до окупації. Як зрештою визнали кілька судів, Україна як держава є власницею цих артефактів, а отже й повертати їх потрібно в Київ. Натомість підпорядковані РФ кримські музеї наполягали, що золоті прикраси скіфського періоду потрібно надіслати назад на півострів. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter