Користувачам “Київстару” порадили змінити паролі

Дата: 15 Грудня 2023
A+ A- Підписатися

Користувачам одного з національних мобільних операторів “Київстар” після нещодавньої потужної атаки на мережу порадили змінити всі паролі.

Про це заявив співзасновник компанії Cyber Unit Technologies Єгор Аушевпише NV.

Фото з відкритих джерел

Він наголосив на тому, що не зайвим буде змінити паролі на ресурсах користувачів. За його словами, від цього залежить безпека як військових, так і пересічних громадян.

“Регулярно відбуваються крадіжки даних. Ми перебуваємо в стані війни, кібервійни зокрема”, — сказав експерт.

Як сказав Аушев, будь-яка людина є мішенню для зловмисників, зокрема для російських хакерів. Тому змінювати паролі дуже важливо навіть не тому, що щось зламали чи вкрали якісь дані.

“А просто тому, що якщо ви це не робили три місяці, то візьміть і поміняйте”, — заявив співзасновник Cyber Unit Technologies.

Нагадаємо, що зранку 12 грудня в роботі одного з найбільших мобільних операторів України “Київстар” стався технічний збій. Згодом у компанії заявили, що стали жертвою “потужної хакерської атаки”.

За інформацією генерального директора компанії Олександра Комарова, внаслідок втручання зловмисників частина віртуальної ІТ-інфраструктури компанії зруйнована. Він пояснив, що під “пошкодженням ІТ-інфраструктури” мається на увазі, приміром, коли IT-спеціалісти компанії не мають доступу до внутрішніх систем.

Гендиректор запевнив, що жодних витоків персональних даних користувачів не зафіксовано.

Водночас збій вплинув на зв’язок, роботу банківських терміналів та автоматичні системи в деяких регіонах, наприклад, оповіщення чи вимкнення вуличного освітлення вранці.

Згодом з’явилися повідомлення про те, що відповідальність за злам мережі взяла на себе російська хакерська група “Солнцепек”.

14 грудня в “Київстар” заявили, що мережа “домашнього інтернету” відновлена на 93%, а над забезпеченням доступу до голосового зв’язку всім абонентам продовжують працювати.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що зловмисники створюють у месенджерах фейкові боти та розповсюджують фішингові посилання під приводом компенсації та інформування про терміни відновлення роботи сервісів оператора зв’язку “Київстар”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter