Король Чарльз III зустрівся з біженцями з України, Афганістану та Сирії під час візиту до Шотландії

Дата: 18 Жовтня 2022
A+ A- Підписатися

Король Великої Британії Чарльз III зустрівся з сім’ями біженців з України, Афганістану та Сирії, які живуть у шотландському місті Абердин. Місто прийняло близько 1000 українських біженців, але має можливість прийняти ще більше. Загалом до Шотландії з кінця лютого прибуло близько 15 тисяч біженців з України. 

Про це повідомляє видання ВВС.

Фото: Press Association

Король почув особисті розповіді сімей про їхню евакуацію, прибуття до Абердина та про деякі проблеми, з якими стикнулися біженці.

Крім українців, близько 179 афганських біженців зараз проживають у двох готелях. А з 2014 року у місто також переселили 30 сирійських родин.

34–річна киянка Ірина Скворцова назвала зустріч з Чарльзом III великою честю.

Фото: Press Association

Колишня співробітниця турагентства евакуювалась з Києва після повномасштабного російського вторгнення і зараз працює в пункті тимчасового розміщення біженців, який надає їм житло в надзвичайних ситуаціях.

“Я хотіла б присвятити себе допомозі, тому що я можу зробити свій внесок. Можливо, мої навички з попередньої роботи та досвід можуть бути корисними. Я хочу зробити щось хороше”, – сказала вона.

Своєю чергою, лорд-лейтенант Девід Кемерон, який супроводжував короля під час візиту, наголосив, що для нього було особливо зворушливо почути з перших вуст історії тих, хто безпосередньо постраждав у результаті війни, зокрема, тих, хто втратив свої домівки. 

“Для нас велика честь поділитися з королем Чарльзом III тим, як наше місто відреагувало на руйнівні світові події.. Завдяки співчуттю та щедрості організацій і жителів Абердина ми змогли простягнути міцну та люблячу руку дружби, вітаючи їх у нашому місті”, – сказав лорд-лейтенант Кемерон.

Фото: Press Association

Відомо, що у липні Шотландія тимчасово призупиняла програму спонсорства українських біженців на три місяці. Уряд країни казав, що пауза спричинена браком належного житла, а вже прибулим переселенцям необхідно забезпечити безпеку і підтримку. Тоді шотландська влада вже подала прохання британському уряду про відхилення всіх візових заявок, суперспонсором в яких українці обирали Шотландію. 

У вересні до шотландського портового міста Глазго прибув круїзний лайнер MS Ambition, який разом із MS Victoria буде використовуватися для тимчасового розселення українських біженців. Лайнер MS Ambition здатний прийняти 1750 людей у 714 кабінах. Він перебуватиме на якорі шість місяців, тож поселенці зможуть полишити його в будь–який час. Біженці з України на палубі матимуть доступ до ресторанів, місць відпочинку для дітей, крамниць і послуг із прибирання. Також їх забезпечать доступ до медичних і соціальних послуг.

Нагадаємо, що повномасштабне вторгнення Росії в Україну спричинило наймасштабнішу міграційну кризу з часів Другої світової війни. За даними ООН, через війну майже третина населення України покинула свої домівки. Близько 90% вимушено переміщених осіб, які покинули Україну за останні шість місяців, – це жінки та діти.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter