Координаційний центр із моніторингу “зернових коридорів” почав роботу в Стамбулі

Дата: 26 Липня 2022
A+ A- Підписатися

У Стамбулі розпочав інтенсивну роботу Спільний координаційний центр, який здійснюватиме моніторинг роботи “зернових коридорів” відповідно до угоди про експорт продовольства з портів України, підписаної в п’ятницю.

Про це повідомляє Укрінформ із посиланням на міністерство національної оборони Туреччини.

Фото: Укрінформ

“Робота Спільного координаційного центру інтенсивно триває. Туреччина виконала і продовжуватиме виконувати свою частину в межах перевезень”, – наголосив міністр оборони Туреччини Хулусі Акар.

Раніше міністр інфраструктури України Олександр Кубраков пояснював, що підписана в Стамбулі угода, за якою здійснюватиметься вивезення зерна та іншого продовольства з портів України, передбачає створення в Стамбулі Спільного координаційного центру за участю представників України, Туреччини, ООН та Росії. Він працюватиме над загальним наглядом і координацією реалізації домовленостей; реєстрацією суден, що прямують до розблокованих українських портів; затвердженням графіків транзиту та заходу суден у порти.

Нагадаємо, що 22 липня в Туреччині відбулося підписання угод про експорт українського зерна. У заході взяли участь президент Туреччини Реджеп Ердоган та Генсек ООН Антоніу Гутерріш.

Перед цим радник голови Офісу президента Михайло Подоляк наголошував, що Україна підписує угоди з ООН і Туреччиною, а не безпосередньо з РФ. Росія підписала документ з ООН та Туреччиною окремо. За словами урядовця, угода не передбачає жодного супроводу суден із зерном російськими кораблями та присутності представників країни-агресорки в українських портах. Усі перевірки здійснюватимуть спільні групи в турецьких територіальних водах у разі виникнення такої потреби.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter