Конституційний Суд визнав, що вчителів-пенсіонерів переводять на строкові трудові договори незаконно

Дата: 08 Лютого 2023
A+ A- Підписатися

Конституційний Суд України визнав неконституційним припис Закону “Про повну загальну середню освіту”, що передбачає укладання строкових трудових договорів з учителями-пенсіонерами.

Про це повідомили в КСУ. 

Будівля Конституційного Суду України. Фото: atlanticcouncil.org

Авторами подання до суду стали 56 нардепів, серед яких, Юрій Бойко, Ілля Кива, Наталія Королевська, Вадим Рабінович, Нестор Шуфрич та інші. Повний список ви можете переглянути в додатках до подання за посиланням

Внесли вони подання ще в березні 2020-го.  

Припис абзацу третього частини другої статті 22 закону регламентував, що шкільні вчителі-пенсіонери мають працювати на основі трудових договорів, які укладають строком від одного до трьох років.

Однак, як кажуть у КС, відповідна норма фактично призвела до поділу педагогів на дві категорії, поставивши педагогів-пенсіонерів у нерівне становище. 

У МОН директорів шкіл просили “поставитись з усією відповідальністю до організації зрозумілого та чесного процесу переведення вчителів-пенсіонерів на строкові договори”. Проте деякі вчителі були змушені йти відстоювати свої права до суду, бо їх фактично звільняли, не подовжуючи договір. 

Нагадаємо, за оцінкою ООН, літні люди в Україні становлять близько 25% населення, а дві третини з них – жінки. Однак виявляється, що виплати для жінок у середньому на 30% нижчі, ніж для чоловіків.

Фотографія обкладинки: Skynesher / Getty Images

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter